26 / 04 / 2024

Mirasçı KEY ödemelerini beyan eder

Mirasçı KEY ödemelerini beyan eder

Posta gazetesinden Ekrem Sarısu, sorulan soruları yanıtladı



Soru: 1996'da rahmetli olan babam memur emeklisiydi. 2008'de KEY ödemeleri listesinde adı çıkmadığından mirasçıları olarak KEY'ini alamadık. İtirazımızı yapmamız neticesinde 21 Mart 2010'da açıklanan listede adı çıktı. 1400 lira KEY alacağız.
Ancak, Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi vermemiz istendi. Kişi başına 109 bin lira istisna olduğundan, vergi çıkmayacağı düşüncesiyle Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi ile 1400 lirayı beyan ettiğimizde vergi dairesi, 1996 yılındaki istisna tutarlarını uygulayarak Veraset ve İntikal Vergisi istiyor. 2010 yılı istisna tutarlarını uygulamıyor. Yapılan işlem doğru mu? Cem

Cevap: Konut Edindirme Yardımı (KEY) ana para ve nemalarına ilişkin bilgileri, Resmi Gazete'de yayımlanmasından önce mirasçıların bilmesine imkan yok. Hele hele ölüm tarihi itibarıyla bilmesi hiç mümkün değil. Mirasçılar KEY ödemelerini, ödemelere ilişki listelerin Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte öğreniyor.
Dolayısıyla, KEY ödemelerinde mirasçıların hukuki ve ekonomik tasarruf hakkı, ödeme listelerinin Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte doğduğundan, bu tarihte geçerli olan Veraset ve İntikal Vergisi istisnası hadlerinin uygulanması gerekir.
Babanızın KEY ödemelerine hukuki ekonomik tasarruf hakkınız, KEY ödeme listelerinin Resmi Gazete'de yayımlandığı 21 Mart 2010'da doğduğundan, KEY beyanınız (Veraset ve İntikal vergisi beyanınız) üstüne her mirasçı için bu tarihte geçerli olan 109 bin 971 lira istisna haddi uygulanması ve Veraset ve İntikal Vergisi salınmaması gerekiyor.
Beyanınız üstüne sadece 18.55 TL Damga Vergisi ödemeniz lazım. Vergi dairesi uygulamasında ısrar ederse, Maliye Bakanlığı'ndan görüş isteyin. Maliye 2010 yılı istisna hadlerinin uygulanması yönünde görüş bildirecektir.
Ekrem Sarısu-Posta


Geri Dön