26 / 04 / 2024

Mirasçılık belgesi geç alma cezası!

Mirasçılık belgesi geç alma cezası!

Noterden ya da sulh hukuk mahkemesinden alınan mirasçılık belgesi, kimin hangi oranda mirasçı olduğunu gösteriyor. Peki, mirasçılık belgesi geç alma cezası var mı? Mirasçılık belgesi geç alma cezası nedir?



Mirasçılık belgesi geç alma cezası!

Mirasçılık belgesi, veraset ilamı olarak da biliniyor. Noterden ya da sulh hukuk mahkemesinden alınan bu belge, kimin hangi oranda mirasçı olduğunu gösteriyor.


Mirasçılık belgesini geç alma cezası gibi bir ceza bulunmuyor. Ancak geç alınan mirasçılık belgesinde sahip olunan gayrimenkuller de geç görüleceği için, ödenmesi gereken vergilerde gecikme cezası doğabiliyor.


Mirasçıların karşılaşması muhtemel cezalar şu şekilde karşımıza çıkıyor; Maliye Bakanlığı 2000/1 Seri No.lu "Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu (VİVK) İç Genelgesi" ile bu konuda bir açıklama yaptı. 


Burada yer alan açıklamalar; 

- Verilen veraset ve intikal vergisi beyannamesinde gösterilmeyen mallar ile beyanname verilmeyen hallerde, mükellefiyet; intikal eden malların idarece tespit olunduğu tarihte başlamaktadır. 


- İntikale konu malların, mükellefler tarafından, idarece beyana davet edilmeden kendi rızalarıyla veya beyana çağrı ile tanınan ek süre içinde beyanı halinde, yapılan tarhiyat, bu mallar için ilk tarhiyat olmaktadır. 


- Bu gibi durumlarda, ikmalen, re'sen veya idarece tarhiyattan söz edilemeyeceğinden, tahakkuk eden vergiler için "vergi ziyaı cezası" ve "gecikme faizi" de uygulanmayacak.


- Bu durumda, gecikme nedeniyle, sembolik tutarda ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanacak.



Mirasçılık belgesi noter ücreti 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön