25 / 04 / 2024

Mirasçılık belgesi harcı 2015!

Mirasçılık belgesi harcı 2015!

Bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden miras kalması durumunda; bu mirasçıların kimler olduğunu gösteren belgeye mirasçılık belgesi deniyor. Peki, mirasçılık belgesi harcı 2015 ne kadar?



Mirasçılık belgesi harcı 2015!

Bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden miras kalması durumunda; bu mirasçıların kimler olduğunu gösteren belgeye mirasçılık belgesi deniyor.


Mirasçılık belgesi, başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge veriliyor.


Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir.


Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir. Ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.


Veraset ilamı olarak da ifade edilen mirasçılık belgesi; 01.10.2011 tarihine kadar yalnızca sulh hukuk mahkemesinden alınabiliyordu. 


Buna karşın 6217 sayılı İdari Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 1512 sayılı Noterlik Kanununda yapılan değişiklik sonucunda, 01.10.2011 tarihinden itibaren mirasçılarca sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de alınabiliyor. 


Bunun için notere belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, mirasçılık belgesi noter harcı 2015 ne kadar?


2015 yılında uygulanan noter harçları gereğince mirasçılık belgesi noter harcı 54,60 TL olarak belirleniyor. 


Mirasçılık belgesi istemi dilekçe örneği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön