19 / 04 / 2024

Mirasçılık belgesi harcı 2016!

Mirasçılık belgesi harcı 2016!

Bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden miras kalması durumunda; bu mirasçıların kimler olduğunu gösteren belge mirasçılık belgesi oluyor. Peki, mirasçılık belgesi harcı 2016 ne kadar?



Mirasçılık belgesi harcı 2016!

Bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden miras kalması durumunda; bu mirasçıların kimler olduğunu gösteren belge mirasçılık belgesi olarak karşımıza çıkıyor.


Veraset ilamı olarak da bilinen bu belgeyi almak için herhangi bir süre kısıtlılığı bulunmuyor. Ancak doğabilecek vergi mükellefiyetleri için ilk 1 ay içerisinde alınması faydalı oluyor.


İsteyen herkes istediği zaman mirasçılık belgesini çıkarabiliyor.  Mirasçılık belgesi mirasçılardan birinin başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince veriliyor.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi mirasçılara gayrimenkul intikal etmişse bu gayrimenkullerin beyan edilmesi ve vergilerinin ödenmesi gerekiyor. 


Bu gibi durumlarda 3 ay içinde mirasçılık belgesi alınarak veraset beyanı yapılmazsa cezası doğabiliyor.


Mirasçılık belgesi, Sulh Hukuk Mahkemesinden alınabildiği gibi, noterden de alınabiliyor. Bunun için notere belli bir harç ödemesi yapılıyor. Peki, mirasçılık belgesi harcı 2016 ne kadar?


Mirasçılık belgesi harcı 2016:

Mirasçılık belgesi noter ücreti geçtiğimiz yıl 54,60 TL olarak tahsil edilmişti. 2016 yılında ise bu mirasçılık belgesi noter ücreti 60,80 TL oldu. 


Mirasçılık belgesi dilekçe örneği 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön