19 / 04 / 2024

Mirasçılık belgesi ne zaman verilir?

Mirasçılık belgesi ne zaman verilir?

Mirasçılara mahkemece verilen ve mirasçı olduklarını gösteren, aksi sabit oluncaya kadar geçerli belge, mirasçılık belgesi olarak tanımlanıyor. Peki, mirasçılık belgesi ne zaman verilir? İşte yanıtı..



Mirasçılık belgesi ne zaman verilir?

Mirasçılık belgesi, veraset belgesi olarak da ifade ediliyor. Mirasçılara mahkemece verilen ve mirasçı olduklarını gösteren, aksi sabit oluncaya kadar geçerli belge, mirasçılık belgesi olarak tanımlanıyor.


Mirasçılık belgesi, almak için; TC kimlik numarası yazılı olan kimlik belgesinin ve başvuru temsilen yapılıyorsa vekaletname gerekiyor. 


Bu belgelerle noterliğe gidiliyor ve noterlik tarafından verilen başvuru formu dolduruluyor. Başvuru formu doldurulup, imzalandıktan sonra  Mirasçılık belgesi, noter tarafından doğrulanıyor.


Mirasçılık belgesinin verilmesi..

Noter, başvuru üzerine nüfus kayıtlarını inceleyerek öncelikle ilgilinin yasal mirasçı olup olmadığını tespit eder.


Mirasçılığın tespitinde ilgili tarafından sunulacak güncel nüfus kayıt örnekleri veya noter tarafından elektronik ortamda temin edilecek kayıtlar esas alınır. 


Nüfus kayıt örneğinin elektronik ortamda temin edilememesi halinde, bu kayıtlar noterce nüfus müdürlüğünden yazıyla da istenebilir.


İlgilinin nüfus kayıtlarına göre yasal mirasçı olduğunun tespit edilmesi halinde özel kanunlardaki usuller de dikkate alınarak ilgiliye, miras paylarını gösterir mirasçılık belgesi ve suretleri verilir.


Mirasçılık belgesi verilmeyecek haller nelerdir?


Geri Dön