26 / 04 / 2024

Mirasçılık belgesi verilmeyecek haller nelerdir?

Mirasçılık belgesi verilmeyecek haller nelerdir?

Mirasçılara mahkemece verilen ve mirasçı olduklarını gösteren, aksi sabit oluncaya kadar geçerli belge, mirasçılık belgesi olarak tanımlanıyor. Peki mirasçılık belgesi verilmeyecek haller nelerdir? İşte yanıtı..



Mirasçılık belgesi verilmeyecek haller nelerdir?

Mirasçılara mahkemece verilen ve mirasçı olduklarını gösteren, aksi sabit oluncaya kadar geçerli belge, mirasçılık belgesi olarak tanımlanıyor.


Nüfus kayıtlarının yeterli olduğu, yargılamanın gerekmediği veya talep edenin yabancı olmadığı hallerde mirasçılık belgesi verilmesi ve terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi işlemlerinin mahkemeler yanında noterliklerce yapılabilmesine ilişkin usul ve esasları kapsayan mirasçılık belgesi yönetmeliğinde "Mirasçılık belgesi verilmeyecek durumlar" da açıklanıyor.


Belge verilmesi

Noter, başvuru üzerine nüfus kayıtlarını inceleyerek öncelikle ilgilinin yasal mirasçı olup olmadığını tespit eder.


Mirasçılığın tespitinde ilgili tarafından sunulacak güncel nüfus kayıt örnekleri veya noter tarafından elektronik ortamda temin edilecek kayıtlar esas alınır. Nüfus kayıt örneğinin elektronik ortamda temin edilememesi halinde, bu kayıtlar noterce nüfus müdürlüğünden yazıyla da istenebilir.


İlgilinin nüfus kayıtlarına göre yasal mirasçı olduğunun tespit edilmesi halinde özel kanunlardaki usuller de dikkate alınarak ilgiliye, miras paylarını gösterir mirasçılık belgesi ve suretleri verilir.


Belge verilemeyecek haller

üfus kayıtlarının mirasçılık belgesi verilmesi konusunda yeterli olmaması, yabancılar tarafından talep edilmesi veya mirasçılık belgesi verilmesinin bilirkişi incelemesi yapılmasını, tanık dinlenmesini gerektirmesi ya da talebin yabancılık unsuru taşıması gibi yargılamayı gerektiren durumlarda, noterlerce mirasçılık belgesi verilemez.



Mirasçılık belgesi!



Mirasçılık belgesi verilmeyecek haller nelerdir, Mirasçılık belgesi ne zaman verilmez, Mirasçılık belgesi neden verilmez, Mirasçılık belgesi verilmeme nedenleri, neden Mirasçılık belgesi verilmez, Mirasçılık belgesi verilmeyecek durumlar


Geri Dön