25 / 04 / 2024

Mirasçılık belgesi!

Mirasçılık belgesi!

Mirasçılara mahkemece verilen ve mirasçı olduklarını gösteren, aksi sabit oluncaya kadar geçerli olan mirasçılık belgesi ile ilgili yasal hükümlere Türk Medeni Kanunu kapsamında yer veriliyor...



Mirasçılık belgesi!

Mirasçılara mahkemece verilen ve mirasçı olduklarını gösteren, aksi sabit oluncaya kadar geçerli belge, mirasçılık belgesi olarak karşımıza çıkıyor.


Veraset senedi olarak da bilinen mirasçılık belgesi, almak için; TC kimlik numarası yazılı olan kimlik belgesinin ve başvuru temsilen yapılıyorsa vekaletname gerekiyor. Bu belgelerle noterliğe gidiliyor ve noterlik tarafından verilen başvuru formu dolduruluyor. Başvuru formu doldurulup, imzalandıktan sonra  Mirasçılık belgesi, noter tarafından doğrulanıyor.


Mirasçılık belgesi ile ilgili yasal hükümler, Türk Medeni Kanunu'nda şu şekilde ele alınıyor:


MADDE 598.

Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir. Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir. Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir. Ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.


Mirasçılık belgesi dilekçesi..


T.C.

…………………………………

ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ 

NÖBETÇİ HAKİMLİĞİNE


MİRASÇILIK BELGESİ  TALEP EDEN             

Adı ve Soyadı :...........................

ADRESİ :...........................


DAVACI                                                  

Adı ve Soyadı:............................

ADRESİ :............................


KARŞI TARAF                                           

Adı ve Soyadı

ADRESİ :............................


KONU: Mirasçılık Belgesi Verilmesi İstemidir.


AÇIKLAMALAR :

1-Müvekkilimize  ...................'İNCİ İCRA MÜDÜRLÜĞÜ'nün ..../.... (noktalı yere İcra dosyasının numarasını yazın) sayılı dosyasından kesinleşmiş borcu bulunan .................................... ..................... ‘ın .../.../.... tarihinde vefat ettiği öğrenilmiştir.


 2-Mirasçılarına karşı takibe devam edebilmemiz için yetki almış bulunmaktayız. (Yetki Belgesi Ektedir)


 3-Ölen ................ TC Nolu borçlu .../.../.... tarihinde .....................................’da doğmuş olup,  Anne Adı .............................. Baba Adı ise  ................................. dır.


4-Ölenin mirasçılarına karşı takip yapabilmemiz için, mirasçılarının tespit edilerek mirasçılık belgesinin tarafımıza verilmesini (vekaleten) arz ederiz. .../.../....


HUKUKİ SEBEPLER: MK ve ilgili yasa maddeleri vs. kanun ve içtihatlar


KANITLAR :  .........'İNCİ İCRA MÜDÜRLÜĞÜ'nün ..../..... (noktalı yere İcra dosyasının numarasını yazın) sayılı Esas sayılı İcra Takip Dosyası, veraset isteme yetki belgesi, diğer kanıtlar.


NETİCE : Açıklanan nedenler ile tarafımıza mirasçılık belgesinin verilmesini (vekaleten) arz ederiz.


                       

...../...../.......

Alacaklı veya Vekilinin

İmzası



Mirasçılık belgesi ne demektir?
Mirasçılık belgesi nasıl alınır?
Mirasçılık Belgesi Verilmesi hakkında yönetmelik!
Mirasın açılması ne demektir? 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön