24 / 04 / 2024

Mirasın reddi dava dilekçesi!

Mirasın reddi dava dilekçesi!

Bir yakınınızın vefatından sonra mirasbırakanın borcu var ise bu mirası reddetme hakkına sahip oluyorsunuz. Mirasın reddi davası için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne dilekçe başvurusunda bulunmanız gerekiyor. İşte, mirasın reddi dava dilekçesi!



Mirasın reddi dava dilekçesi!


Mirasbırakanın geride bıraktığı malından daha fazla borcu varsa mirasçılar reddi miras davası açabiliyorlar.Reddi miras işlemi, yasal mirasçıların kendilerine kalan mirası kabul etmeme hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Reddi miras davası için mirasın haberi aldığınız gün itibari ile  Sulh Hukuk Mahkemesi'ne talepte bulunulması gerekiyor. 


Reddi miras nasıl yapılır..

Reddi miras, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor.Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor.Sulh hakimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor.Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge veriliyor.


Reddi miras davasının süresi..

Türk Medeni Kanunu'na göre miras 3 ay içinde reddedilebiliyor. Bu süre mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlıyor. Bu tarihten 3 ay içerisinde mahkemeye yazılı veya sözlü olarak talepte bulunulabiliyor.



Mirasın reddi dava dilekçesi...


……………… SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE


 


DAVACI:


DAVALI:


KONU : Mirasın reddi istemimizin sunulmasından ibarettir.




AÇIKLAMALAR


Dedem …………………, geçirdiği kalp krizi neticesinde …/…/….. tarihinde vefat etmiştir. Geride bıraktığı üç mirasçısından biriyim.


Muris, sağ iken pek çok harcamalar yapmış ve malvarlığını çok aşacak düzeyde borç altına girmiştir.


Bu nedenle de, mirasın reddini talep etmek zorunluluğu doğmuştur.

 



HUKUKİ NEDENLER: MK, HMK, ilgili mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanları.


NETİCE ve TALEP: Açıklanan nedenlerle murisin bıraktığı mirası reddettiğime ilişkin talebimin kabulüne karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. 


…/…/…

Davacı




Miras nasıl bölünür?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön