19 / 04 / 2024

Mirasın reddi davasında harç!

Mirasın reddi davasında harç!

Mirasçıların yasal hakları arasında, mirası reddetme hakkı da yer alıyor. Mirasçılar 3 ay içerisinde açacakları dava ile mirası reddedebiliyor. Peki, mirasın reddi davasında harç ödemesi nasıl yapılır?



Mirasın reddi davasında harç!

Mirasçıların yasal hakları arasında, mirası reddetme hakkı da yer alıyor. Mirasçılar 3 ay içerisinde açacakları dava ile mirası reddedebiliyor.


Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlıyor.


Mirasın gerçek reddi ile hükmen reddi maktu harca tabi tutuluyor. Konu ile ilgili Yargıtay Karar örneği şu şekilde:


YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ


E. 2009/8124 K. 2009/13343 T. 6.7.2009


DAVA: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:


KARAR: 1- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalı Ziraat Bankasının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.


2- Mirasın hükmen reddi davası bir tesbit davası olup maktu harca tabidir. Hükümle birlikte nispi harcın tahsiline karar verilmesi doğru olmamıştır. Ne var ki bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün bu yönden düzeltilerek onanması gerekmiştir. ( HUMK. md.438/7 )


SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen nedenle gerekçeli kararın hüküm kısmının üçüncü paragrafındaki "... bakiye 150.648.550 TL.harç" cümlesinin hüküm fıkrasından çıkarılmasına yerine "bakiye 4.82 TL. harç ( maktu )" yazılmasına, hükmün bu kısmının düzeltilmiş şekliyle, sair temyiz sebepleri yönünden ise yukarıdaki 1. bentte gösterilen nedenlerle ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 06.07.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.



Mirasın reddi davası kime karşı açılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön