24 / 04 / 2024

Mirasta eş ne kadar alır?

Mirasta eş ne kadar alır?

Bir kimsenin vefat etmesiyle geride bıraktığı malların kimin üzerine kaldığını anlatan söylem miras olarak ifade ediliyor.Peki,miras neye nedir?Mirasta eş ne kadar alır?



Mirasta eş ne kadar alır?

Miras, mirasbırakanın ölümüyle açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor.


Miras, malvarlığının tamamı için mirasbırakanın yerleşim yerinde açılıyor.Mirasbırakanın tasarruflarının iptali veya tenkisi, mirasın paylaştırılması ve miras sebebiyle istihkak davaları bu yerleşim yeri mahkemesinde görülüyor.


Mirasın kaldığı kişilerle ilgili  Medeni Kanunda düzenlemeler yer alıyor. Mirasçılar arasında ölen kişinin altsoyu, sağ kalan eşi, evlatlığı ve devlet mirasçısı yer alıyor.


Sağ kalan eş  Medeni Kanununun 449. maddesine göre;

-Miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,


-Miras bırakanın  ana  ve  baba  zümresi  ile  birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,


-Miras bırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.


Miras bırakan vefat ettiğinde eşi mirastan 1/4 oranında faydalanırken, çocuklar 3/4 oranında mirasçı oluyor. Çocuklara kalan 3/4'lük kısım çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılıyor. Örneğin tek çocuk varsa bu 3/4'lük oran tek çocuğa kalıyor. 


İki çocuk varsa yine bu 3/4'lük kısım 2'ye bölünerek çocuklar arasında paylaştırılıyor. Eğer üç çocuk varsa, 3/4'lük oran paylaştırılıyor. Bu durumda herkes 1/4'lük oranın sahibi olmuş oluyor.


Çocuk miras payları!


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön