25 / 04 / 2024

Mirasta eşin payı nedir?

Mirasta eşin payı nedir?

Bir kimsenin vefat etmesinin ardındna geride bıraktığı malları, miras olarak nitelendiriliyor. Miras hukuku, Medeni Kanun'da düzenleniyor. Peki, mirasta eşin payı nedir? Mirasta eşin payı nasıl hesaplanır?



Mirasta eşin payı nedir?

Bir kimsenin vefat etmesinin ardından geride bıraktığı malları, miras olarak nitelendiriliyor. Miras hukuku, Medeni Kanun'da düzenleniyor.


Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana Medeni Kanun Miras Hukukunda belirtilen oranlarda mirasçı oluyor. 


Çocuk varsa mirasta eşin payı nedir?

Miras bırakan vefat ettiğinde eşi mirastan 1/4 oranında faydalanırken, çocuklar 3/4 oranında mirasçı oluyor. Çocuklara kalan 3/4'lük kısım çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılıyor. Örneğin tek çocuk varsa bu 3/4'lük oran tek çocuğa kalıyor. 


İki çocuk varsa yine bu 3/4'lük kısım 2'ye bölünerek çocuklar arasında paylaştırılıyor. Eğer üç çocuk varsa, 3/4'lük oran paylaştırılıyor. Bu durumda herkes 1/4'lük oranın sahibi olmuş oluyor.


Çocuk yoksa mirasta eşin payı nedir?

Miras bırakan kimsenin çocuğu yoksa eşi, anne ve babasının sağ olması halinde onlarla mirası paylaşır. Bu paylaşımda ölen kişinin eşinin mirastaki payı malın yarısı olur. Anne baba yoksa; ölen kişinin kardeşleriyle paylaşım olacaksa yine eş mirasın yarısını alıyor.


Anne-baba ve kardeşi yoksa mirasta eşin payı nedir?

Ölen kişinin anne babasının ve kardeşinin olmaması durumunda eş, bir üst soy ile miras paylaşımını yapıyor. Bu tarz mirasçılıkta da ölen kişinin eşi mirasın 3/4'ünü alıyor.


Medeni Kanun:

B. Sağ kalan eş

MADDE 499.- Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:

1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,

2. Mirasbırakanın  ana  ve  baba  zümresi  ile  birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,

3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.



Miras paylaşımı davası nasıl açılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön