26 / 04 / 2024

Mirasta mahfuz hak nedir?

Mirasta mahfuz hak nedir?

Ölen kişinin kanuni mirasçılarının miras üzerinde mahfuz hak olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Peki, mirasta mahfuz hak nedir?



Mirasta mahfuz hak nedir?

Miras bırakan mal varlığının tamamını istediği kişiye miras olarak bırakabilme özgürlüğüne sahip olmuyor. Ölen kişinin kanuni mirasçılarının miras üzerinde mahfuz hak olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Miras bırakan, saklı payları dışında kalan mal varlığı üzerinde dilediği gibi ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor.


Miras bırakanların tasarrufları kanunca sınırlanmış ve bazı yakınlarının haklarının vasiyet yolu ile başkalarına geçişi engellenmiş oluyor. Bu durum miras hukukunda mahfuz hak olarak karşımıza çıkıyor. 


Yani mahfuz hak, yasal mirasçıların miras haklarını korumaya ilişkin getirilmiş bir önlem olarak biliniyor. Buna göre saklı pay sahipleri her halükarda, kanundan kaynaklı tereke üzerindeki saklı paylarının sahibi oluyor. 

 

Mahfuz hak sahipleri ölen kişinin altsoyu (çocuk, torun), anne ve babası ile eşi olarak sayılıyor. Tabi ki altsoy yaşadığı takdirde anne ve babanın mirasçılığından söz edilemeyeceğinden, mahfuz hakkından da söz etmek mümkün olmuyor.


Mahfuz hissenin ihlali!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön