19 / 04 / 2024

Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. İşte, mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!



Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı


Türk Medeni Kanunu'na göre, saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava etme hakkına sahip oluyor.


Yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları kabul ediliyor. 


Saklı pay sahibi mirasçılara ölüme bağlı tasarrufla yapılan ve tasarruf edilebiliyor kısmı aşan kazandırmaların onların saklı paylarını aşan kısmı orantılı olarak tenkise tabi oluyor. 


Tenkis, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasçı atanması yoluyla veya diğer bir ölüme bağlı tasarrufla elde edilen kazandırmaların tamamında, orantılı olarak yapılıyor. 


Ölüme bağlı tasarrufla kazandırma elde eden kimse, bazı vasiyetleri yerine getirmekle yükümlü kılınmışsa, kazandırmanın tenkise tabi tutulması halinde, bu kimse mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça vasiyet borçlarının da aynı oranda tenkis edilmesini isteyebiliyor.


Tenkis davası açacacak olan mirasçıların, saklı paylarının zarara uğradığını öğrendikleri tarihten itibaren 1 yıl içerisinde dava açması gerekiyor. Ancak, vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmiş ise tenkis davası açılamıyor. 


Mirasta tenkis davası dilekçe örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön