25 / 04 / 2024

Mirasta üvey anneye hisse düşer mi?

Mirasta üvey anneye hisse düşer mi?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper, bugün ki köşe yazısında mirasta üvey anneye hak düşüyor mu sorusunu cevaplıyor. İşte, Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısı;



Annem 1988'de vefat etmişti ve babam ikinci evliliğini yaptı. Babam da 2013 yılında vefat etti. İkinci hanımı sağ. Annemin tapulu bir gayrimenkulünün bulunduğunu öğrendik, bunu satmak istiyoruz. Bu durumda babamın ikinci hanımının burada hakkı var mı? Ekteki veraset ilamındaki bölüşme doğru mu? • O.B. 


Annenizin ölümü 1988 yılı. Bu tarihte mirasçılar, sağ kalan eş yani babanız dörtte bir hisseye sahip olmuş, geri kalan dörtte üç hisse evlatların. Yani annenize ait gayrimenkulde de babanızın dörtte bir hissesi var. Sonra babanız öldü. 

Bu durumda babanıza ait mal varlığı üzerinde ikinci eşinin dörtte bir payı var. 

Babanıza annenizden kalan gayrimenkulde dörtte bir hisse kalmıştı ya, işte bu hisse de dahil olmak üzere ikinci eş tüm mirastan dörtte bir pay alacak. Dolayısı ile annenizden kalan gayrimenkulde, babanızın ikinci eşinin de payı oluştu. Bu pay dolaylı bir biçimde üvey annenize geldi. Bu yeri satabilir misiniz? Bu günkü hali ile tek başınıza satamazsınız. Zira şu an siz, üvey anneniz ve ağabeyinizin çocukları hep birlikte iştirak halinde (elbirliği) maliksiniz. Bu mülkiyette satış tüm ortakların iştiraki ile olabilir. Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete dönüştürülebilir ancak bu halde de sadece payınıza düşen hisseyi satabilirsiniz, üvey anneniz size katılmayabilir. Veraset ilamı doğru mu? Veraset ilamında sadece isimler var. Ölenin yakınlıkları ile ilgili bilgi yok. Dolayısı ile bu isimlerin kimler olduğunu bilme imkanım yok. Ancak aile tablosu çizilip üzerine isimler yazıldıktan sonra yani bu isimlerin akrabalık ilişkisi kurulduktan sonra paylaşmanın doğru olup olmadığı test edilebilir. Bunun için elinizde veraset ilamı ile birlikte bir meslektaşıma danışmanızda yarar görürüm. Bizim nüfus kayıtlarında da bir takım hatalar bulunabileceğinden veraset ilamında da hatalar olabilir. 


Posta


Geri Dön