24 / 04 / 2024

Mirastan feragat sözleşmesi!

Mirastan feragat sözleşmesi!

Mirastan feragat sözleşmesi, miras bırakan ile gelecekteki muhtemel mirasçısı arasında yapılan, ileride doğacak miras hakkına ilişkin beklentiden bir karşılık alınarak veya karşılık alınmadan tamamen veya kısmen vazgeçmeyi amaçlayan bir sözleşme oluyor...




472I sayılı Medeni Kanununun 528 – 530. maddeleri (Eski MK.m.475–477) arasında miras sözleşmesinin bir türü olarak düzenlenmiş olan mirastan feragat sözleşmesi, yasada açık bir biçimde tanımlanmıyor.


Mirastan feragat sözleşmesi, miras bırakan ile gelecekteki muhtemel mirasçısı arasında yapılan, ileride doğacak miras hakkına ilişkin beklentiden bir karşılık alınarak veya karşılık alınmadan tamamen veya kısmen vazgeçmeyi amaçlayan bir sözleşme oluyor. Yani mirastan  feragat  sözleşmesi, hak sahibinin hakkının tamamını kapsayabileceği gibi belirli bir  kısmını da kapsayabiliyor.


Bu durumda tam veya kısmi feragatten bahsedilebilir. Feragatin tam olması halinde, hakkından feragat eden mirasçı, kural olarak mirasçılık sıfatını kaybetmekteyken; kısmi feragatte, feragat edenin mirasçılık sıfatı kural olarak devam ediyor. Sadece terekedeki hak sahipliğinin feragat oranında azalması söz konusu oluyor.


Ayrıca, mirasçının mirastan feragat etmesi, ancak miras bırakan ile yapacağı feragat sözleşmesi ile mümkün oluyor. Mirasçının mirasın reddinde olduğu gibi tek taraflı bir  hukuki işlemle, miras hakkından feragat etmesi mümkün değildir. Medeni Kanunun 528. maddesinin birinci fıkrasında da feragatin miras bırakan ile mirasçı arasında yapılacak bir işlemle gerçekleştirilebileceği açıkça düzenleniyor. Bu nedenle mirastan feragat sözleşmesinde, feragat eden mirasçının iradesinin yanı sıra miras bırakanın iradesinin de bulunması zorunlu oluyor. Çünkü mirastan feragat sözleşmesi, mirasçının muhtemel miras hakkı üzerinde etkili olduğu kadar miras bırakanın terekesi üzerinde de etkili olabiliyor.



Miras hukuku çocuğu olmayanlar!
Miras hukuku davaları!
Miras hukuku mal kaçırma!
Miras hukuku ölen kişinin borcu!
Miras paylaşımında oranlar!
Veraset ilamı reddi miras!
Mirastan ıskat!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön