28 / 03 / 2024

Mısır'da Yeni Süveyş Kanalı 6 Ağustos'ta açılacak!

Mısır'da Yeni Süveyş Kanalı 6 Ağustos'ta açılacak!

Ülke ekonomisine güçlü bir katkı sağlayacağı belirtilen, "Yeni Süveyş Kanalı"nın perşembe günü yapılacak açılış töreni için güvenlik önlemleri arttırıldı.



Mısır'da yapımına yaklaşık bir yıl önce başlanan ve ülke ekonomisine güçlü bir katkı sağlayacağı belirtilen, "Yeni Süveyş Kanalı"nın 6 Ağustos Perşembe günü yapılacak açılış töreni için hazırlıklar devam ediyor. 


İnşasına, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin talimatıyla geçen ağustos ayında başlanan Yeni Süveyş Kanalı'nın iki gün sonraki açılış törenine batı ve Arap dünyasından üst düzey yetkililerin katılması bekleniyor. 


Hükümet yetkililerinin, "büyük ve tarihi" olarak nitelendirdiği tören öncesi Süveyş Kanalı'na komşu Port Said, İsmailiyye, Süveyş illerinde hazırlıklar devam ederken güvenlik önlemlerinin üst düzeye çıkarıldı. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Port Said'te kanala açılan yollar yaya ve araç trafiğine kapatıldı. 


İsmailiyye'deki güvenlik önlemleri çalışmaları, Savunma Bakanı Sıdkı Subhi ile İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar tarafından denetlenirken Süveyş'te ise deniz yolunun güvenliği için bölgede emniyet güçlerinin sayısı arttırıldı. 


Mısır resmi haber ajansı MENA'da yer alan habere göre, Yeni Süveyş Kanalı'nın açılışında güvenliği sağlamak için yaklaşık 10 bin emniyet mensubu görevlendirildi.


- Törene yoğun ilgi 


Açılışa onur konuğu olarak katılacak Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın yanı sıra, Arap ve Batı dünyasından üst düzey yetkililerin yer alacağı tören öncesi Uluslararası Kahire Havaalanı yolcu trafiğinde artış gözlemleniyor. Havaalanı yetkilileri, bugün törene katılmak için farklı uyruklardan yaklaşık 800 kişinin geldiğini ifade etti.   


- Gözaltı operasyonları 


Öte yandan, açılış töreni öncesinde İsmailiyye'de ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlısı ve darbe karşıtı olduğu belirtilen 3 kişi, evlerine düzenlenen baskınla gözaltına alındı. 


Mısır'ın "can damarı" Süveyş Kanalı'nın paraleline inşa edilen "Yeni Süveyş Kanalı"nın kazı çalışmaları, geçen yıl 5 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Sisi'nin talimatıyla başlatılmıştı. Mısır'da ekonomiye büyük katkı sağlayacağı düşünülen ve çift yönlü ulaşım ile daha büyük gemilerin geçişine imkan sağlayacak Yeni Süveyş Kanalı'nın Avrupa ile Asya arasında en hızlı deniz yolu taşımacılığı güzergahı olması bekleniyor. Mısırlı yetkililer, 6 Ağustos'ta kanalın açılışı için düzenlenecek resmi tören kapsamında birçok ülkenin liderine davetiye gönderildiğini bildirmişti.



Geri Dön