25 / 04 / 2024

Mithat Fırat Özer: Fay hattına 150 metre mesafe abartılı

Mithat Fırat Özer: Fay hattına 150 metre mesafe abartılı

Prof. Özer: Sakin sakin hesaplandığında 150 metre uygulamasının abartılı olduğu fark edildi



Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi  Başkanlığının, olasılık hesaplarına dayandırılan deprem riskiyle ilgili herhangi bir çalışması bulunmadığı bildirildi.

Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde, Sakarya'nın Akyazı Beldesinde deprem sonrası tespit edilen fay hattına 150 metrelik uzaklığa ev yapılmamasına yönelik imar yasağının 20 metreye düşürüldüğüne yönelik iddialara ilişkin açıklama yayımlandı.

Akyazı Belediyesinin, Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün 17.07.2000 tarihli 150 metre genişlikte 2 km uzunluktaki koridoru tampon bölge olarak belirleyen kararına yapılan itirazlar üzerine yaptığı çalışmalarla ilgili olarak başvurusu olduğu, bu konuda hazırlattığı raporu Başkanlığa sunduğu bildirildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının teknik elemanlarınca yerinde yapılan inceleme ve çalışmalarla Belediye Başkanlığınca hazırlattırılan rapor tekliflerinin uygun görülerek, 150 metrelik genişliğinin 20 metresinin "uygun olmayan alan", 130 metrelik kısmının da "önlemli alan" olarak imar planlarına işlenmesine yönelik teknik raporun 26.05.2010 tarihinde Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporlarını inceleme amacıyla oluşturulan Fen Kurulu tarafından onaylandığı kaydedildi.

Açıklamada, şöyle denildi:
"Deprem riski ile ilgili açıklamalar ise olasılık hesaplarına dayandırılan çalışmalar olup, Başkanlığımızca yapılan bir çalışma değildir. Akyazı Belediyesinin hazırlattığı teknik raporda geçen bir ifadedir. Kaldı ki bu uygulama Akyazı'ya özgü bir uygulama olmayıp 2003 yılından itibaren mülga Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve 2010 Ocak ayından itibaren Başkanlığımız tarafından bilimsel veriler ışığında ülkemiz ve Kuzey Anadolu Fay Hattının değişik bölgelerinde yapılan genel bir uygulamadır."
AA

--

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, Sakarya'nın Akyazı ilçesinde Marmara depremi sonrası tespit edilen fay hattı civarındaki imar yasağının 20 metreye düşürüldüğü iddialarını yanıtladı. Özer, "Sakin sakin hesaplama yapıldığında 150 metre uygulamasının gereksiz bir abartı olduğu fark edilmiş" dedi.

`Acil bir  karar'
"150 metrelik imar yasağı" kararının, herhangi bir bilimsel değerlendirme yapılmaksızın "acil" alınan bir karar olarak savunan Özer, bazı bölgelerde bu şekildeki imar yasağının bugüne kadar devam ettiğini söyledi. Bazı bölgelerde ise fay hattı çevresindeki 150 metrelik imar yasağı uygulamasının 20 metreye düşürüldüğünü ifade eden Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Depremin ilk paniğiyle fayın 75 metre sağına, 75 metre soluna olmak üzere 150 metrelik bir güvenlik bölgesi kararı alınmış. Sonraki dönemde yapılan çalışmalarda da bu mesafenin 20 metre olmasının yeterli olacağı gözlenmiş. Yeniden, paniği atlattıktan sonra, sakin sakin hesaplama yapıldığında 150 metre uygulamasının gereksiz bir abartı olduğu fark edilmiş ve bu mesafenin 20 metre olmasından yana karar alınmıştı." TBMM Deprem Riskini Azaltma Komisyonu üyesi AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Yıldırım ise  imar yasağının 20 metreye düşürülmesi kararına çok şaşırdığını belirterek, "Bunu komisyonda inceleyeceğiz" dedi.

Tüysüz: Zemin sağlamsa faya yakın inşaat olur
İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz de konuyla ilgili Milliyet'e şunları söyledi: "Eğer binanız fayın üzerindeyse kurtulma şansınız pek yok. Binanız doğrudan hasar alacaktır. Eğer fayın yerini iyi biliyorsanız ve fay katı zeminden geçiyorsa binanızı faya yakın yere (10 metre 20 metre gibi) inşa edebilirsiniz. Hasar almadan atlatabilirsiniz. Eğer binanız zayıf zemindeyse fayın zeminde nerede olduğunu, nereden geçtiğini bilmeniz pek mümkün olmaz. Böyle zeminlerde fayı takip etmek zordur. Binanızın fayın bulunduğu yerden onlarca metre uzakta olması gerekir.
Bu konuda bazı standartlar getirilmesi gerekiyor. Ne yazık ki Türkiye'de böyle bir standart yok. Keyfi uygulamalar yapılıyor."
Milliyet


Geri Dön