24 / 04 / 2024

Mobilya sektörünü tatil durdurdu!

Mobilya sektörünü tatil durdurdu!

Türkiye'nin önemli mobilya üretim merkezlerinden Bursa'nın İnegöl ilçesinde, KDV indirimi ve süresinin uzatılmasıyla zirveye ulaşan hareketlilik, tatil sezonu yüzünden 15 Temmuz'dan itibaren yerini durgunluğa bıraktı



İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Hamdi İdil, adı mobilya üretimiyle özdeşleşen İnegöl'ün, son yıllarda giderek profesyonelleşen fuarlar sayesinde kabuğunu kırmaya başladığını söyledi.  İdil, "İnegöl Mobilyası"nın artık kalitesi ve tasarımıyla marka haline geldiğini ifade ederek, düzenli şekilde organize edilen Mobilya ve Dekorasyon Fuarlarının (MODEF), markayı güçlendirdiğini, içeride ve dışarıda tanıtımına büyük katkılar yaptığını vurguladı. 4-12 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen 21. MODEF 2009 Fuarı'nda "Türkiye'nin Modası İnegöl Mobilyası" sloganını kullandıklarını anımsatan İdil, 2-8 Kasım tarihleri arasında planlanan ve yurt dışı organizasyonuna ağırlık veren 22. MODEF Expo 2009 Fuarı'nda ise "İnegöl Mobilyası Bir Dünya Markasıdır" sloganının işleneceğini belirtti. İdil, mobilya ihracatında özellikle orta doğu ülkelerinin önemli bir ağırlığa sahip olduğuna dikkati çekerek, İran, Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, Lübnan, Suriye, Irak, Katar, Mısır, Tunus ve Hindistan'dan alım heyetleri beklediklerini kaydetti.

"TATİL SEZONU BAHAR HAVASINI TERSİNE ÇEVİRDİ"
KDV indirimi ve ardından yapılan süre uzatımının sektöre etkilerine de değinen İdil, uygulamanın, satışları durma noktasına gelen mobilya sektörünü adeta ateşlediğini hatırlattı. İdil, bu süreçte özellikle orta ve büyük ölçekli firmalarda, istihdam açısından geri dönüşler yaşandığına dikkati çekerek, Türkiye İş Kurumunun ilan tahtalarında daha önce işçi çıkışlarının yaşandığı firmaların iş ilanlarını görmeye başladıklarını, bu tablonun sevindirici olduğunu dile getirdi. Bu tablonun 15 Temmuz itibariyle kesintiye uğradığını, tatil sezonunun bahar havasını tersine çevirdiğini ifade eden İdil, şunları kaydetti:

"Temmuz 15'ten bu yana bu yana bir mobilya sektöründe durgunluk yaşanıyor. Ancak, durgunluğun geçici olduğunu, Ramazan ayı ile birlikte yeniden hareketli günlere döneceğimizi tahmin ediyoruz. Tatil yüzünden satışlar düştü. Yaşadığımız o hareketli günlerin biraz uzağındayız. Ayrıca, Eylül sonu itibariyle KDV indirimi bitiyor. Aslında biz bu indirimin yıl başına kadar devamını istiyorduk. Geçen yılın kaybını böyle telafi edebiliriz diye düşünüyorduk, ama olmadı." Hamdi İdil, ekonomideki dalgalanmalara rağmen, "İnegöl Mobilyası"nın önünün açık olduğunu belirterek, 2007 yılında Hamzabey köyü yakınlarında inşasına başlanan "İnegöl Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi"nin 2012 yılında tamamlanmasıyla daha büyük atılımlar yapacağına inandıklarını sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön