28 / 03 / 2024

Mobilyacılar Nisan'dan itibaren rekor satış bekliyor

Mobilyacılar Nisan'dan itibaren rekor satış bekliyor

Hükümetin açıkladığı son pakette yer alan mobilyada ÖTV indirimi de piyasalara bahar havası getirdi



Hükümetin "beşinci önlem paketinde" yer alan mobilyada KDV indirimi piyasaları canlandırdı. Paketin özellikle evlilik sezonunun başlangıcı olan bahar döneminde açılmasını "tam zamanında" bulan mobilyacılar nisandan haziran ayına kadar rekor artış bekliyor. Bu arada ÖTV indirimi bir önceki pakette açıklanan beyaz eşyada ise stokların tamamen eridiği belirtiliyor.
Ekonomik önlem paketleri çerçevesinde beyaz eşyada yüzde 6,7 olan ÖTV sıfıra, ev ve ofis mobilyalarında uygulanan KDV ise yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi. İndirimlerin açıklandığı tarihten itibaren ana firmaların bayilerinde ciddi bir hareketlilik yaşanıyor. Otomotivde olduğu gibi önce bayi stoklarının erimeye başladığı, bayi taleplerinin canlanmasının da üretici firmalara yansıyacağı belirtiliyor.
Doğtaş Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, KDV indiriminin tüketiciyi tahmin etmedikleri kadar hareketlendirdiğini belirterek mağaza ziyaretlerinde yüzde 30 civarında artış yaşandığını belirtiyor. Önümüzdeki günlerde satış trafiğinin çok daha fazla olacağını beklediklerini söyleyen Doğan, "Şu anda aldığımız siparişlere göre birikmiş üç aylık stoklarımız kısa sürede tükenecek " diye konuştu.
Yataş İcra Kurulu Başkanı Nuri Öztaşkın da, stok sorunu yaşayan firmalar açısından KDV indiriminin kurtarıcı olduğunu belirtti. İndiriminin 2 gündür geçerli olmasına karşın kıpırdanmaların gözle görülür biçimde arttığını söyleyen Öztaşkın, sektördeki esas hareketin önümüzdeki haftalarda ortaya çıkacağını vurguladı.
İstanbul'un en büyük mobilya satış merkezlerinden MASKO'da da yaşanan canlılık açıkça hissediliyor. Nisan ayında satışlarında patlama beklediklerini söyleyen Lazzoni Masko Şubesi Yetkilisi Mustafa Kayadibi, "Paket bizim sektör açısından çok iyi bir döneme denk geldi. Kış bizim sektörde ölü sezondur, mart ayı ile birlikte evlilik sezonu da başlar ve işlerimiz çoğalır. Nisan ayında satışlarda bir patlama bekliyoruz" dedi.
İstikbal Bayii Mağaza Müdürü Hüsamettin Alan ise KDV indiriminin önümüzdeki haftalardan itibaren kendini göstereceğini söyledi. Şu anda ziyaretlerinin daha çok fiyat ve indirim bilgileri almak için olduğunu söyleyen Alan, "KDV indiriminden önce firmaların çok ciddi indirimleri oldu. İstikbal yüzde 30'a varan indirimler yapmıştı" dedi.
 
Bayii stokları azalıyor
Beyaz eşyada 16 Mart'tan itibaren geçerli olan ÖTV indirimi de bayilerin stoklarını düşürmeye başladı. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyesi Levent Hatay, ÖTV indiriminin satışlara olumlu yansıdığını belirterek, "Satışlarımız ocak, şubat aylarına göre önemli ölçüde arttı. Kampanyalarla bunu daha da arttıracağız" diye konuştu.
İndirimin etkisi bayileri de memnun etti. İndirimin satışlarını çok ciddi etkilediğini söyleyen Vestel Bayii Nizamlar Ticaret'in iş ortaklarından Ebru Kara ise "Bir ay önce kapımıza gelen yoktu. Şimdi mağaza müşteri kaynıyor. Stoklarımızı yüzde 30 kadar erittik" diye konuştu. Alıcıların daha çok evlilik hazırlığı yapan çiftlerden oluştuğunu söyleyen Kara, "En çok çeyiz için ilgi var" dedi.
Arçelik Bayi Burhan Akın Ticaret Yetkilisi Sait Ateş, üç ayda biriken stokların yarısını 15 günde erittiklerini söyledi. "400 bin TL'lik stok vardı, yarısı mart ayında gitti" diye konuşan Ateş, "Üç aydır neredeyse hiç iş yapmıyorduk. ÖTV indirimi bekleyen tüketiciyi harekete geçirdi" diye konuştu.
 
 
KDV indiriminde
suistimaller oluyor
Gazi Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, KDV indiriminden faydalanmak isteyen bazı tüketicilerin ürün iade etmeye başladıklarını belirterek, "KDV indirimi suistimal edilmeye çalışılıyor" dedi. İndirimin geçerli olmadığı bir tarihte satın alınan ürünün tüketici tarafından iade edilmek istendiğine dikkat çeken Kızılot, "Normal koşullarda iade eğer o ürün ayıplı ya da kusurlu ise olur. Bu durumda satıcı firma kişiye KDV oranı ile birlikte parasını iade etmek zorunda. Müşterisini kaçırmak istemeyen bazı firmalar ne yazık ki bu tür iadeleri yasal olmadığı halde kabul ediyor" dedi.
 
Referans


Geri Dön