19 / 04 / 2024

Mobilyada trendi Türkiye belirliyor!

Mobilyada trendi Türkiye belirliyor!

202 gümrük noktasına ulaşan Türk mobilya sektöründe 1 milyar dolar üzerinde ihracat yapan firma sayısı 571’e çıktı. '2023'te 10 milyar dolar ihracat' hedefiyle çalışan sektörün gözü; dünyada ilk 5'te olmak.




Tasarım, marka ve teknoloji alanında yaptığı yatırımlarla dikkat çeken yerli mobilya sektörü, küresel pazarlarda da Türkiye'nin elini güçlendiriyor. Son 10 yıldır kesintisiz büyüyen sektörde 1 milyon doları aşkın ihracat yapan firma sayısı 400'den 571'e yükseldi. Mobilya üretim değeri 16 milyar lira olarak hesaplanırken, yaklaşık 2,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 202 gümrük noktasına ulaşan Türk mobilyasındaki hızlı büyüme, ülkemizin dünya pazarındaki payını giderek arttırıyor. 2023 yılında 25 milyar dolarlık mobilya üretimine ve 10 milyar dolarlık ihracata imza atmak isteyen sektörün asıl hedefi dünyada ilk 5'e girmek. Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, Ar-Ge ve tasarım yasası kapsamında verilen teşvikler sayesinde Türkiye'nin trend belirleyici konuma ulaştığını söyledi.


İRAN'DAN YÜZDE 10 KATKI BEKLENTİSİ

Türk mobilyacısının en çok ihracat yaptığı ilk 3 ülke arasında 712 milyon dolar ile Irak, 304 milyon dolar ile İran, 266 milyon dolar ile Azerbaycan yer alıyor. Libya'ya ihracat da son 1 yılda yüzde 615'lik artışla 266 milyon dolara çıktı. Yanıkçıoğlu, bu ülkelerin yanı sıra hedef pazarlara Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni de eklediklerini aktardı. Yanıkçıoğlu, 400 milyar dolarlık dev ekonomiye sahip İran'ın ambargodan sonra Türkiye'ye yüzde 8-10 katkı sağlayacağına işaret etti. Ülkemizin 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendiklerini aktaran Yanıkçıoğlu, devletin biçtiği 6 milyar dolarlık ihracat rakamını az bulan sektörün bunu 10 milyar dolara revize ettiğini belirtti. Yanıkçıoğlu, toplam üretim hedefinin de 25 milyar dolar olduğunu ifade etti.




İHRACATTA LİDER ÇİN'E BİLE MOBİLYA SATTIK

İtalyan estetiğinde, Alman standardında ve Türkiye'ye özgü dokunuşlarla mobilya üretiminde yeni bir dönem başlattıklarını ifade eden Yanıkçıoğlu, şöyle konuştu: “Bu süreçte Türk mobilyasının, İtalyan mobilyasının önüne geçeceğine inanıyoruz. CIFF 2015-Şanghay Uluslararası Mobilya Fuarı'na katılarak Çinlilere Türk mobilyasını tanıttık ve 1,5 milyon dolarlık antlaşmaya imza attık. 2. kez katıldığımız CIFF 2016 fuarıyla ticaret hacmimizi yüzde 30 arttırdık. Dünyanın en çok mobilya ihraç eden ülkesi Çin'e biie mobilya satmaya başladık.”



Yeni Şafak



Geri Dön