29 / 03 / 2024

Moda Deniz Kulübü 75 yaşında!

Moda Deniz Kulübü 75 yaşında!

İstanbul'daki Moda Deniz Kulübü bu yıl 75. yılını kutlamaya hazırlanıyor



Bu yıl 75. yılını kutlamaya hazırlanan İstanbul'daki Moda Deniz Kulübü son zamanlarda adını emekli asker ve üst düzey sivil yöneticilerin oluşturduğu Encümen-i Daniş toplantılarıyla duyurdu

DENİZLERE inmek medeniyetin şiarıdır" diyordu Atatürk. Dönemin iktisat vekili Celal Bayar aklında tuttuğu bu sözü bir kotra gezisi sırasında Yüniş Fabrikaları istanbul Ajansı'ndan Zeki Rıza Sporel'le paylaştı. O gün deniz üstünde yapılan sohbetten yaklaşık dört beş ay sonra Bayar, Sporel'in kapısını çaldı ve bir deniz kulübü kurulup kurulamayacağını sordu. Olabilirdi ama 30 bin TL'ye ihtiyaç vardı. Gerekli olan para ertesi gün iş Bankası'ndan kredi olarak alındı ve deniz kulübü kurulması çalışmaları başlamış oldu.

Tarih 8 Nisan 1935... Büyük önder Atatürk'ün fikri ve emriyle Türk - İngiliz Kulübü'nün bulunduğu binada Moda Deniz Kulübü Derneği kuruldu. Onursal başkanlığına ismet inönü'nün getirildiği derneği hayata geçiren isimler arasında  İzmir  Milletvekili Celal Bayar'dan Deutsche Bank İstanbul Şubesi Şefi Arnold Haendel'e kadar kimler yoktu ki...
 
Atatürk'ün emriyle kurulan Moda Deniz Kulübü bu yıl 75. yılını kutlamaya hazırlanıyor. 75 yılda 4 bin 350 üyeye ulaşan kulüp, aileleriyle birlikte 13 bin kişiMk bir camia haline geldi. Üyelerinin büyük çoğunluğu bilim insanı, bürokrat ve sanatçı. Erol Evgin de kulübün tanınmış isimleri arasında.
KAPILAR AÇIK
Deniz sporlarını ve yatçılığı geliştirmek amacında olan kulüp son zamanlarda adını en çok emekli asker ve üst düzey sivil yöneticilerin oluşturduğu Encümen-i Daniş toplantılarıyla duyurdu. Moda Deniz Kulübü Genel Müdürü Ayhan Alpakın, "Bu toplantıların yerin altında bir odada yapıldığı odanın tek anahtarının da Encümen-i Daniş üyelerinde olduğu sanılıyordu. Oysa toplantı müsait olan bir salonda yapılıyor. Üstelik diğer yanda başka grupların toplantısı da olabiliyor. Kapılar açık kalıyor" dedi.
Ümran Avcı / Habertürk


Geri Dön