24 / 04 / 2024

MODEF EXPO 30’uncu kez kapılarını açtı!

MODEF EXPO 30’uncu kez kapılarını açtı!

Bursa’nın İnegöl ilçesinde bu yıl 30’uncusu düzenlenen 30. MODEF EXPO 2013 Mobilya ve Dekorasyon Fuarı kapılarını açtı. Açılış Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun katılımıyla gerçekleşti...




Bursa’nın İnegöl ilçesinde bu yıl 30’uncusu düzenlenen 30. MODEF EXPO 2013 Mobilya ve Dekorasyon Fuarı kapılarını açtı. Açılışa Bursa Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kaymakam Ali Akça ile diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı.


Fuarın açılışında konuşan İnegöl Belediye Başkanı ve İFOR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Alinur Aktaş, “Türkiye, son 11 yılda ekonomik, sosyal birçok sorununu çözmüş, büyük bir ilerleme yaşamış, dünyanın da dikkatini çekmiştir. 2000'li yılların başından itibaren kurumsal yapısını oturtan ve markalaşan İnegöl mobilya sektörü, yılda 2 defa düzenlenen MODEF fuarları ile kalite ve pazarlama anlamında büyük bir ivme kazanmış, ‘Türkiye'nin modası İnegöl Mobilyası’, söylemi ile sektöre damgasını vurmuştur.” diye konuştu.


İnegöl’de mobilya sektöründe, üretici ve perakendeciler dâhil 2 bini aşkın firmanın hizmet verdiğini dile getiren Aktaş, şunları söyledi: “Tüm Türkiye ve Dünya İnegöl’ün önde gelen mobilya pazarlarıdır. Yeni yatırımlarla üretim kapasitesi her geçen yıl artan İnegöl, dünyanın 5 kıtasında, 173 ülkeye mobilya ihraç etmektedir. Bundan 8 yıl önce kurduğumuz fuar şirketi, akabinde EXPO Fuarlarının başlaması, fuar alanının ihtiyaca binaen 2007 yılında 5,5 ayda 6 bin metrekareden 25 bin metrekareye çıkardık. Hamzabey sırtlarında yükselen 6 bin 500 dönümlük 2. Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve TÜV gibi önemli bir markanın İnegöl’e konuşlandırılması sektörün geleceği için önem arz etmektedir.” 


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da, 21. yüzyılın Türkiye’ye yepyeni bir dünya vaat ettiğine işaret ederken, şunları kaydetti: “Dünyadaki birçok şey değişiyor. Küresel güç merkezi doğuya doğru kayıyor. Tam onun ortasındayız. 1950 yılında dünya ticaret haddi 60 milyar dolardı. Biz 2013 yılındayız dünya ticaret haddi 18 trilyon dolar oldu. 1970 yılında 13 milyar dolar olan yabancı sermayenin dünyada dolaşan miktarı, bu rakam bugün 1,5 milyar dolara çıktı. Bu anlamda dünya çok mesafe kat etti. Eğer bir ülkede demokrasi yoksa, sivilleşme yoksa, temel hak ve hürriyetler yoksa, o ülkenin iddiası ve rekabet gücü yoksa, o ülkede demokrasi gelişmemişse sizi hayal ettirmezler. Sizi tek kimlikli hale getirirler. Sizi tasarım, estetik, sevgi ve hayal etmekten alıkoyarlar. Türkiye’de çok şey değişti. 2002 yılından beri yapılan ihracat rakamlarına bakarsak çok yol aldık. Mobilyada buna dahil. Biz 2023 yılında dünyanın 10 büyük devleti olma iddiamızda ilerleyeceksek, bundan mobilya sektörünü ayrı bırakamayız. Bugün 9 milyar dolarlık mobilya sektör hacmimizi 25 milyar dolara ulaştırmalıyız. Bizde birleşmeli demokratikleşmeli ve dünyanın neresine gidersek pasaportu gümrük memuruna uzattığımızda, bir şekilde o gümrük memurunun bu ülkeye saygı duyduğu noktaya getirmeliyiz.”


MOBİLYACILARIMIZDAN DAHA ÇOK ÇALIŞMALARINI BEKLİYORUZ


Bursa Valisi Münir Karaloğlu da, Bursa’da Otoshow fuarını açtıktan sonra İnegöl’e gelip MODEF EXPO’yu açtıklarını hatırlattı. Karaloğlu, şöyle konuştu: “Hedefimiz Bursa’yı fuarlar, ihtisas fuarları noktasında Türkiye’nin merkezi haline getirmek. Bu sektörel fuarları çok önemsiyoruz. İnegöl denilince aklımıza mobilya geliyor. 100 yıllık bir geçmişi var. Artık İnegöl mobilya kendi kabuğunu kırarak, son 10 yılda Türkiye’nin yakalamış olduğu istikrar ve ekonomik büyüme ile beraber hem Türkiye hem de Yurtdışına mal satan önemli bir sektör haline geldi. Bu gün dünyaya baktığımız da yaklaşık 370 milyar dolarlık bir mobilya sektöründen bahsediyoruz. Bu sektöre bizim katkımız sadece 1 milyar 900 milyon dolar civarında. 2023 hedefleri var bu ülkenin. Mobilyada da 2023 hedefi var. 10 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var. Buna ulaşabilmek için tabi ki en önemli bölgelerden bir tanesi İnegöl’dür, Bursa’dır. İnegöl’deki mobilyacılarımızdan daha çok çalışmalarını bekliyoruz. Daha çok Ar-Ge çalışması bekliyoruz. Daha çok tasarım yapmalarını bekliyoruz. Daha çok marka çıkarmalarını bekliyoruz. Eğer uluslararası markalar yaratamazsak 10 milyar dolarlık hedef bizim için hayal olur. Onun için artık aile tipi işletmelerden ziyade büyük ölçekli işletmelere geçerek mutlaka mobilyayı markalaştırmak, marka sayısını artırmamız lazım. Çilek mobilya bu gün Bursa’nın, İnegöl’ün markasıdır. Onunla gurur duyuyoruz. Aynı zamanda dünya markasıdır. Sayıların artmasını diliyoruz. Bu fuarlar markalarımızın artmasına vesile olur.” 

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, tek tek stantları gezerek, mobilyacı esnafına hayırlı işler dilediler. Vali Karaoğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ile beraberindeki misafirlere mobilya minyatürleri hediye edildi.



Cihan


Geri Dön