25 / 04 / 2024

Modern kentler için kentsel dönüşüm şart!

Modern kentler için kentsel dönüşüm şart!

Erkılıç İnşaat'ın sahibi Hakan Erkılıç, inşaat sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Modern kentlerin oluşabilmesi için kentsel dönüşüm gerekli.



Erkılıç İnşaat'ın sahibi Hakan Erkılıç, inşaat sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. "Kentsel dönüşüm projesinin modern yerleşim alanları oluşturma iddiası, özellikle bazı kesimler tarafından kültürü, kimliği, dokuyu; kısacası tarihi yok ettiği gerekçesiyle eleştiriliyor" diyen Erkılıç, "Hemen arkasından "Modern kent kültürü neden zorunluluktur?" sorusu geliyor. Gündelik yaşam kapitalist değerler üzerine inşa edilmektedir. Aklımızdan, gönlümüzden her ne kadar mahallenin güvenilir bakkalı, sokaklarda oynayan çocuklar, az katlı bahçeli evler geçse de geleneksel mahalle bundan öte boyutları olan bir olgudur. Bireysel ve toplumsal çıkarlar söz konusu olduğunda geleneksel değerler değil, rasyonel-kapitalist değerler belirleyici olmaktadır. Nitekim bu eleştiriyi yapan ve soruyu soran ortalama Türk bireyi arazi ve bina rantından, kapitalist ekonominin sınırsız kazanma olanaklarından, ev içi teknolojik ve konforlu eşyalardan vazgeçmeyi düşünmediğine göre "geleneksel şehir kültürü"nün de uygulanma olasılığı yok demektir" dedi.


Erkılıç şöyle devam etti:


"Modern köklere sahip olan kentlerimiz giderek devleşmekte, lüks alanlarla yoksul alanlar arasındaki ayrım giderek derinleşmektedir. Böyle bir tablo karşısında "kültürden yoksun" ya da " bize özgü kent kültürü arayışıyla zaman kaybetmek yerine, kodları belli olan "modern kent kültürü"nün benimsenmesi gerekir." Sağlıklıyapıüretimi "Kentsel dönüşüm ülkemizde bir zorunluluk haline gelmiştir ve tam olarak ne olduğunu bilmemekteyiz. Kentsel dönüşüm üzerine çok fazla tanım yapılmasına karşın, üzerinde durdukları amaç ve stratejilere göre farklılık gösterse de en kaba tabirle çevresel koşulların kapsamlı olarak iyileştirilmesine yönelik uygulanan eylemlerdir diyebiliriz" diyen Erkılıç, "Başarılı bir dönüşüm projesi uygulaması için tabi ki sadece fiziksel mekanın dönüşümünü ele almak yeterli değildir. Ben işin benim işimi ilgilendiren kısmını, yani güvenli yapı kısmını ele alacağım. Kentsel dönüşümün faydaları ve zararları, aslında sürecin nasıl yürütüldüğüyle alakalıdır" dedi.


Ülkemizin çarpık kentleşmeden dolayı, deprem ve olası diğer afetlere karşı oldukça savunmasız olduğunu belirtien Erkılıç, "Müteahhitler olarak başarılı kentsel dönüşüm sürecine bizlerin katkısı güvenli ve sağlıklı yapıların yaratılması hususunda olacaktır. Yapının yıkımından sonra neler olacağı, arsa payı vb. durumlar insanların kafalarının karışmasına neden olmaktadır. Önemli olan bu süreci tam anlamıyla doğru yürütecek donanımlı kişilere sahip lisanslı bir firma ile anlaşarak bu işe girmektir" dedi.


DÖNÜŞÜM EKONOMİYİ CANLANDIRIR


Kentsel dönüşümle canlanacak konut ve inşaat sektörünün birçok sektörle bağlantılı olduğu için ekonomik olarak da faydalar sağlayacağını da ifade eden Erkılıç, "Ayrıca konut sektörünün istihdam potansiyeli yüksek olduğu için "işsizlikle mücadele"de de önemli rol oynayacaktır. Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu düşünürsek, kentsel dönüşüm Türkiye'nin öncelikle çözmesi gereken sorunlarından birisi olduğunu kabul etmemiz gerekir. Eğer kentsel dönüşüm el birliğiyle tüm kente yayılmazsa kentte yaşayan herkesi, bu uygulamanın içine çekemezseniz yarın dönüşüme uğramamış ya da uğrayamamış yerlerdeki can kayıplarının hesabını veremezsiniz. Kentsel dönüşümün ülkemiz için zorunlu olduğunu, yaşanan sıkıntıların dönüşüme engel olacak kadar büyük olduğunu düşünmüyorum" dedi.


Yeni Asır 



Geri Dön