26 / 04 / 2024

Molla Zeyrek Camii restorasyon çalışmalarında altın mozaik bulundu!

Molla Zeyrek Camii restorasyon çalışmalarında altın mozaik bulundu!

İstanbul Fath'te Orta Bizans Döneminden kalma olan Molla Zeyrek Camii'ndeki restorasyonda ender rastlanan cam ve mozaik parçaları bulundu. Yapının tarihi 2. İonnes Komnenos ve eşi İrini'ye kadar uzanıyor..



İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Fatih'teki Molla Zeyrek Camii'nde farklı tarihi dönemlere ait cam ve mozaik kalıntıları ortaya çıktı. Tarihi camide gün ışığına çıkartılan camların bilimsel değerlendirmesini yapan Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Üzlifat Canav Özgümüş, Caminin (eski Pantokrator Manastır Kilisesi) İstanbul'daki Orta Bizans dönemine ait en önemli yapılardan biri olduğunu belirtti. Özgümüş, yapının tarihinin 2. İoannes Komnenos ve eşi İrini'ye kadar uzandığını, kompleksin, manastır, kilise, imparatorluk gömütü, hastane, eczane ve düşkünler evi gibi çeşitli yapılardan oluştuğunu kaydetti.


OSMANLI'DA SÜPÜRÜLMÜŞ OLMALI


Prof. Dr. Özgümüş, Molla Zeyrek Camisi'nin, 18. yüzyılda 3. Mustafa ve 19. yüzyılda 2. Abdülhamid döneminde çok başarılı bir şekilde restore edildiğini dile getirerek, şunları söyledi:'Buluntular içinde en heyecan verici olanları, Bizans dönemine ait orta yapının batı kubbesinin kasnağında bulunan filgözü camlardır. Çok rastlanılmayan cam örnekleri. Bunlar Osmanlı restorasyonları sırasında buraya süpürülmüş olmalıdır. Çoğu yeşilimsi, sarımsı tonlarda ortası göbekli camlar. '


BİZANS'TAN KALMA İLAÇ ŞİŞELERİ


Özgümüş, çalışmalarda kilolarca mozaik toplandığını, altınlı mozaiklerin ve opak yeşil mozaiklerin bulunduğunu bildirdi. 'Yapının etrafında külçe eritme yoluyla mozaiklerin ve pencere camlarının üretildiği bir cam atölyesinin olduğu muhakkaktır' diyen Özgümüş, bu atölyenin kilise inşaatında kullanılan cam malzemeyi temin etmek için kurulduğunu aktardı. Özgümüş, Pantokrator kompleksinin, dönemin en gelişmiş hastane binasına da sahip olduğu için kazılarda hastaneye ait olduğunu düşündükleri bazı cam objelerine rastladıklarını dile getirerek, 'Küçük kaseler, küçük şişeler, kavanozlar ve imbikler ilaç hazırlamak için veya tahlil yapmak için kullanılan aletler olabilir. Ayrıca günlük yaşam için gerekli olan kandiller ve kadehlere ait parçalar da bulundu' dedi. 


Kocaeli-AA


YeniŞafak


Geri Dön