25 / 04 / 2024

MoMa'da kentsel dönüşümü irdeleyen sergi açıldı!

MoMa'da kentsel dönüşümü irdeleyen sergi açıldı!

Amerika'daki dünyaca ünlü modern sanat müzesi MoMa'da, orantısız kentsel gelişimi irdeleyen bir sergi açıldı. İstanbul'la birlikte 6 şehri konu edinen sergide TOKİ'nin de yapıları eleştiriliyor.



NEW York'taki ünlü modern sanat müzesi MoMa, aralarında İstanbul'un da yer aldığı dünyanın altı büyük şehrindeki orantısız kentsel gelişim ve potansiyel sonuçlarını uluslararası tartışmaya açmak için 'Eşitsiz Büyüme: Genişleyen Mega Kentler için Taktiksel Şehircilik' isimli bir sergi açtı. MoMa'da 10 Mayıs 2015'e kadar açık kalacak sergide; 2030 yılında, 8 milyar insana ulaşacak olan dünya nüfusunun üçte ikisinin şehirlerde yaşayacağı, çoğunun fakir ve sınırlı kaynaklara sahip olacağı, bu düzensiz büyümenin dünya genelinde toplumların karşüaştığı en büyük zorluklardan biri olacağı işleniyor. 


TOKİ'YE KARŞI KİTO

 Müze, İstanbul üe birlikte Hong Kong, Lagos, Mumbai, New York ve Rio de Janeiro'dan oluşan altı küresel metropolün yeni mimari olanaklarım incelemek için araştırmacüar ve uygulayıcılardan oluşan ekipleri bir araya getirerek uluslararası bir tartışmayı başlattı. Sergi için, şehir yetkilileri, kent planlamacüarı, tasarımcılar ve ekonomistlerin bu genişleyen mega şehirleri sosyal ve ekonomik felaketlerden korumak ve gelecekte yaşanabilir kümak için güçlerini birleştirmeleri gerektiği fikrinden yola çıkıldı. Altı metropol için bir dizi atölye çalışması yapılarak öneriler MoMa'da sergilendi. 


İstanbul için Türkiye'den 'Superpool' ve Paris merkezli 'Atelier d'Architecture Autogeree'in önerilerinin sergilendiği Moma'da, TOKİ'nin yapıları eleştirilerek, bu yapıların yaşanabilir olması için 'Kolektif işbirlikçi Toplum Oluşumu' (KİTO) projesi sunuldu. 

Hürriyet


Geri Dön