28 / 03 / 2024

Mortgage nasıl alınır?

Mortgage nasıl alınır?

Mortgage kapsamında bankaların uzun vadede düşük faiz oranları ile mesken sahibi olan kimselerin sayısı her geçen gün daha da artıyor. Mortgage nasıl alınır? İşte mortgage almak için gerekenker...



Mortgage nasıl alınır?

Ev sahibi olmak isteyen kimselerin başvurdukları yöntem, bankaların kredi servisleri oluyor. Bankaların uzun vadede düşük faiz oranları ile mesken sahibi olan kimselerin sayısı her geçen gün daha da artıyor.


Peki, mortgage kredisini veren kredi kuruluşları hangi kriterlere bakıyor. Mortgage almak için gerekenler nelerdir?


Mortgage için öncelikle  kişinin aylık gelirine oranına bakılıyor. Ödeme planında taksit ödemeleri aylık gelirin bankaca belirlenen oranını geçmesi halinde bankalar krediyi onaylamıyor.


Ayrıca kişinin ödediği toplam aylık ev yaşam gideri ve mortgage taksit tutarının, kişinin aylık gelire oranına da bakılıyor. Yine bu oranın banka tarafından belirlenen oranını geçmesi halinde banka krediye onay vermiyor.


Mortgage için istenen diğer bilgi ve belgeler özet olarak şu şekilde sıralanıyor:


Kişinin Kredi Özgeçmişi

Mortgage almak isteyen kişinin kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülür. Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlar.


Kişinin Toplam Geliri

Hemen hemen her banka sizin düzenli bir geliriniz olmasını ister. Düzenli geliriniz maaş, kira ve diğer gelirlerin toplamı olarak ifade edilir. Düzenli geliriniz ne kadar mortgage alabileceğinizi belirler.


Peşinat. Mortgage almak için taşınmaz malın %10-25'i oranında bir parayı peşinat olarak bankaya yatırmanız gerekebilir. Bu peşinat oranı bankadan bankaya değişmektedir.


Taşınmaz Malın Özellikleri

Taşınmaz mal banka tarafından mortgage'a teminat olarak tutulduğu için banka taşınmaz malda bazı özellikler arar. Gayrimenkuldeki bu özellikler Değerleme (Eksper) Raporuyla saptanır. Değerleme Eksper) Raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanır. 


Hazırlanan rapora göre mortgage kredisi verilmektedir. Bazı bankalar iş yerlerine, tamire ihtiyacı olan binalara ve arsalara da kredi vermeye başlamıştır.


Mortgage kimlere verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön