28 / 03 / 2024

Moskova Merkez Camii bugün açılıyor!

Moskova Merkez Camii bugün açılıyor!

Türkiye'nin de katkılarıyla inşa edilen, Moskova'nın en büyük camisi olan Moskova Merkez Camisi bugün görkemli bir törenle açılacak. Törene, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması bekleniyor.



Türkiye'nin de katkılarıyla inşa edilen, Moskova'nın en büyük camisi olan Moskova Merkez Camisi bugün görkemli bir törenle açılacak. Törene, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması bekleniyor. Klasik Osmanlı sanatı tarzı ile dikkat çeken 10 bin kişi kapasiteli Moskova Merkez Camisi'nin açılısına Rus lideri Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Bağımsız Devletler Topluluğu devletlerinden liderlerin de katılması öngörülüyor. Bu arada, Putin ile Erdoğan arasında bir görüşme yapılması da bekleniyor. Görüşmede Türkiye ve Rusya'nın farklı pozisyonlarda bulunduğu Suriye ihtilafı, DAEŞ'le mücadele, mülteci krizi konularının da gündeme geleceği belirtiliyor. 


OSMANLI İZLERİ TAŞIYOR 

Bu arada, caminin iç dekorasyonunun klasik Osmanlı sanatı üslubuyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırıldığına dikkat çekiliyor. 7 yılda tamamlanan camide aynı anda 10 bin kişi namaz kılabilecek. 


CAMİNİN ŞİFRELERİ

Moskova Merkez Camisi'nin kubbesine yazılan ayetlerin, dekoratif unsur olmanın ötesinde felsefi anlamlar taşıdığı bildirildi. Camideki hat eserlerini, 2 yıllık bir çalışmayla kendisinin yazdığını ifade eden Hattat Hüseyin Kutlu, camiyi, varlık aleminin bir minyatürü gibi kabul ettiklerini, Moskova Merkez Camisi'nin de bu fikre göre dizayn edildiğini aktardı. Ziyaretçilerin caminin içindeki sure ve ayetleri okuyup düşünerek, manasını anlamaya çalışması gerektiğini dile getiren Kutlu, "Moskova Merkez Camisi hüsnühat ve tezyinatı dekoratif unsur olmanın ötesinde felsefi, fikri önemli mesajlar içeriyor" dedi. Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Varlık âlemi tümüyle dönüyor ve dönerken Allah'ı tesbih ediyor. Bizim medeniyetimiz camiyi kâinat tasavvuru ölçeğinde değerlendirmemiz gerektiğini bize telkin ediyor." 


Sabah


Geri Dön