07 / 05 / 2024

Moskova Merkez Camii'nin açılışı yarın!

Moskova Merkez Camii'nin açılışı yarın!

Türkiye ile Rusya'nın katkılarıyla yaptırılan Moskova Merkez Camisi, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılacak.



Türkiye ile Rusya'nın katkılarıyla yaptırılan Moskova Merkez Camisi, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılacak. Törene, Erdoğan'ın yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden liderlerin de katılması bekleniyor.


Aynı anda 10 bin kişinin namaz kılabileceği, kubbe yüksekliği 46, minarelerinin uzunluğu 81 metre olan caminin süslemeleri için, Türkiye'den 100'den fazla sanatkâr ve zanaatkâr çalıştı. Namaz katından kubbeye kadar; tüm kalem işleri, mermer mihrap, mimber ve kürsü, mermer kedi yolu ve mahfel korkuluklar, avizeler, 6 bin metrekare halı ve ahşap kündekari ana giriş kapılarını da Türkiye yaptırdı. Caminin hüsnühatlar ve kalem işi nakışları, 16 ve 17. yüzyıl Osmanlı sanatı üslubuyla yapılırken, mihrab, Marmara mermerinden özel tasarımlı, çevresi kuşak yazılı nakış ve hatları oymalı kabartma tekniğinde Türkiye'de hazırlanıp monte edildi. Sekizgen kasnak üzerine kurulu camide alttan ısıtmalı sistem kullanılacak. Rusya Müslümanları Dini İdaresi Birinci Başkan Yardımcısı Damir Gizatullin, "Moskova Merkez Camisi, Rusya ve Türkiye'nin ortak çabalarıyla inşa edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde Türkiye'ye, verdikleri büyük katkılar için teşekkür ederiz" dedi. Bu arada Erdoğan, telefonla görüştüğü Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı ve Başbakanı Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum'a, oğlunun vefatı dolayısıyla başsağlığı diledi. 


Sabah



Geri Dön