29 / 03 / 2024

Mostar Köprüsü'nde atlama yarışları yapıldı!

Mostar Köprüsü'nde atlama yarışları yapıldı!

Mimar Sinan'ın talebesi Mimar Hayrettin tarafından Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar'da inşa edilen tarihi köprüde 448. kez geleneksel atlama yarışları yapıldı, atlama şölenine, bu yıl Bosna Hersek ve bölge ülkelerinden 44 sporcu katıldı.




Mostar'da Nereîva Nehri üzerine 1566 yılında inşa edilen ve o tarihten bu yana aralıksız sürdürülen atlama şöleni, bu yıl da büyük coşku ve heyecana sahne oldu. Köprünün 28 metre yükseklikteki en üst kısmından suya atlayanlar, şölene katılanlar tarafından ilgiyle izlendi. Köprüden atlama şölenine, bu yıl Bosna Hersek ve bölge ülkelerinden 44 sporcu katıldı. 


Binlerce kişinin büyük ilgiyle izlediği tarihi köprüden atlama yarışlarında bu yıl "baş üstü" kategorisinde 1 8, "dik atlayış" kategorisinde ise 26 sporcu yarıştı. 

Geleneksel atlama yarışlarına katılan 15 yaşındaki Ahmed Ceroviç, bu seneki atlama yarışının en genç yarışmacısı oldu. 


Geleneksel atlayışların "baş üstü" kategorisinde Lorens Listo 8'inci kez şampiyon oldu. Aynı kategoride Vedad Paşiç ikinciliği, Mustafa Şariç ise üçüncülüğü elde etti. "Dik atlayış" dalında Igor Kaziç, Admir Deliç ile Edi Fink eşit puan alırken, jürinin kararıyla atlayışı sanatsal açıdan en güzel olarak seçilen Kaziç, şampiyonluğu kazandı.

 

Mimar Hayrettin tarafından 1566 yılında inşa edilen tarihi Mostar Köprüsü'nde, yapıldığı yıldan itibaren aralıksız düzenlenen atlayışlarda farklı ülkelerden her yıl onlarca sporcu yarışıyor. 

Mostar şehrinin adeta "ruhu" olarak bilinen tarihi köprü, 9 Mayıs 1993'te, Bosna-Hersek'teki savaşın en acımasız saldırılarından birinin kurbanı oldu. 

Yüzyıllar boyunca Bosna'da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olan köprü, Hırvat birliklerinin tank atışlarına dayanamayarak 9 Kasım'da Neretva Nehri'nin sularına gömüldü. 

Mostarlılar, köprünün yıkılmasına ve savaş şartlarına rağmen, geleneksel köprüden atlama şölenini sürdürmüştü. 



Bizim Gazete


Geri Dön