19 / 04 / 2024

Motellerde ortak giderler için ödemeler nasıl yapılır?

Motellerde ortak giderler için ödemeler nasıl yapılır?

Posta Gazetesi'nin yazarlarından Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun "Motellerde ortak giderler için ödemeler nasıl yapılır" sorusuna yanıt verdi. İşte Tamer Heper'in o yazısı...



32 metrekare bir yazlığım var. Sitemizde bir de 64 metrekare daireler var. Bugüne kadar bekçi için eşit para ödedik. Ancak şimdi site çevresine çit yapılacak, yine eşit para istiyorlar. 

Bizim site motel olarak yapılmış, bu durumda ödemeler nasıl olur? 



Bir yazlık bölgede bir bina motel olarak yapıldıysa bu demektir ki kıyı kenar çizgisinin 100 metre içinde turizm amaçlı bina olarak yapıldı ama amacından saptırıldı. 

Soruyu soran okuyucuma ve komşularına 'daire' diye satıldı. Zaten metrekarelere dikkat edersek bunlar bildiğimiz yazlık mesken değil motel odası. Bu niye böyle? 

Çünkü kıyı şeridine yakın mesafede mesken inşaatı yapılamaz. Turizm amaçlı otel motel gibi binalar yapılabilir ama bazı uyanıklar otel-motel inşaatı diye inşaatı yapıp vatandaşa satar. Bu binalarda kat mülkiyeti olmaz. Dolayısı ile de okuyucumun sorusuna kat mülkiyeti mevzuatı içinde yanıt verilemez. 

Kendilerine tapu verildiyse bu tapu, kat mülkiyet tapusu değil ortak mülkiyet tapusudur. Ortak mülkiyette ise ortak mala yapılacak masraflar hisseleri oranında bölüştürülür. Okuyucumun bahsettiği masrafa da ortaklar tapulannda yazan hisseleri oranında katılacaktır. 

Bu durumdaki bir binada yönetim olmaz, yönetim planı olmaz, kat malikleri kurulu olmaz, dolayısı ile yönetim olarak problemler yaşanabilir. Gerektiği zaman kararlar sayı ve hisse çoğunluğu ile alınır. Ancak "Bekçi ücretini eşit ödüyorduk" dediğine göre kendilerine göre bir yönetim tarzı kabul etmişler onu uyguluyorlar gibi geliyor. Bu uygulamayı da kat mülkiyeti mevzuatından örneklemişler. Aralannda ihtilaf çıkmayacak ise varsın böyle gitsin. 



Posta/Tamer Heper


Geri Dön