24 / 04 / 2024

Muammer Kaddafi müteahhit alacaklarını sıfırladı!

Muammer Kaddafi müteahhit alacaklarını sıfırladı!

Libya Lideri Muammer Kaddafi 30 yıldır çözülemeyen müteahhit alacaklarını sıfırladı



Başbakan Erdoğan'ın ziyareti öncesi, Kaddafi'den jest geldi. 30 yıldır çözülemeyen müteahhit alacakları Erdoğan'ın Libya'ya hareketinden önce sıfırlandı. Ziyaretten çıkan ilk önemli kararla ise vize kalktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan unvanıyla en son 1996'da Necmettin Erbakan'ın ziyaret ettiği Libya'ya 13 yıl aradan sonra ticaret çıkarma yaptı. 100'e yakın işadamıyla birlikte yapılan tarihi ziyaret öncesi Libya'dan sürpriz bir jest geldi. Libya Lideri Muammer Kaddafi, yıllardır çözülemeyen müteahhit alacaklarını sıfırladı, vizeler ise karşılıklı kalktı. Başbakan Erdoğan ile geldiği Trablus'ta açıklamada bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren "Libya seyahati başlamadan önce, ziyaretin olumlu etkilerinden biri kendini gösterdi. İstanbul'dan uçağımız havalanmadan öğrendik ki Türk firmaların bütün alacakları sıfırlanmış" diyerek müjdeyi duyurdu.

DEVRİMİN 40. YILINDA PARA SAÇACAK

Libya'da iş yapan Türk firmaları özellikle 1980'den önceki alacaklarını alamıyordu. Sorunlu alacakların boyutunun 250 milyon doları bulduğu belirtilirken, Türk şirketleri bugüne kadar Libya'da 21 milyar dolarlık iş yaptı. Eren bu miktarın 11 milyar dolarının 2005 yılından sonra alındığını belirtirken "Libya'da rahatlıkla her yıl 8-10 milyar dolarlık iş alınabilir" dedi. Erdoğan'ın ziyareti sonrası bu ülkeyle ticaretin ivme kazanması bekleniyor. Özellikle Kaddafi'nin, devrimin 40'ıncı yıldönümü olan 2009'dan itibaren 5 yılda 160 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapacak olması Türk müteahhitleri için büyük bir fırsat oluşturuyor. Erdoğan'ın Libya ziyaretine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da eşlik ediyor. o AJANSLAR

Libya'ya vize kalktı, 2 ayda 6 ülkeye serbest giriş başladı

Türkiye'ye vize uygulayan ülkeler giderek azalıyor. Suriye, Sudan, Arnavutluk, Azerbaycan ve Katar'ın  ardından Başbakan Erdoğan'ın çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Libya'dan da vizelerin karşılıklı olarak kaldırıldığı haberi geldi. Böylece son 2 ayda vizenin kalktığı ülke sayısı 6 oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Başbakanı El Mahmudi arasında gerçekleşen baş başa görüşmenin ardından, heyetler arası görüşmeye geçilmeden önce basın mensupları toplantı salonuna davet edildi. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Libya Başbakanı Bağdadi Ali El Mahmudi "Türkiye ile Libya arasındaki vizenin kaldırılması konusunda anlaşmaya vardık. Önümüz Kurban Bayramı. Bugün itibariyle Türk vatandaşları Libya'ya, Libya vatandaşları da Türkiye'ye vizesiz gidebilir" dedi.

İki başbakan otel açtı

Başbakan Erdoğan, gittiği Libya'da ayağının tozuyla otel açtı. Libya Başbakanı Bağdadi Ali Ewl Mahmudi ile birlikte önceki gece restore edilerek yeniden hizmete giren Libya'daki Radisson Blue Oteli'nin açılışını yapan Erdoğan, dün de isi ikili görüşmeler yaptı. Erdoğan önce Libya Başbakanı Bağdadi Ali El Mahmudi ile ardından da Libya Lideri Kaddafi ile görüştü. Erdoğan, Türk ve Libyalı işadamlarının katılımıyla düzenlenen İş Forumu'na da katıldı.

Libya ile hedef 10 milyar dolarlık ticaret

Başbakan Erdoğan, Türkiye-Libya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2009 sonu itibariyle 2 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi. "Önümüzdeki 5 yıl içinde 10 milyar dolar seviyesine bu hedefi çıkarmak suretiyle gerçekleştireceğimizi taraflar olarak teyit ediyoruz'' diyen Erdoğan şu mesajları verdi:

o Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin temelini oluşturacak Serbest Ticaret Anlaşması'nı (STA) 2010'un ilk yarısında gerçekleştireceğiz. 

o Yarın (bugün) büyük olasılıkla çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasını imzalayacağız. İnşallah, müteahhitlik hizmetlerinde sağlanan vergi muafiyet süresiyle ilişkili sıkıntı da çözülecek.

o Türk müteahhitleri  dünyaya Libya'dan açıldı. Libya, Afrika'ya açılan stratejimizde önemli ortağımız.         

o THY'nin İstanbul-Trablus uçuşunu haftada 14 sefere, İstanbul-Bingazi arasını da haftada 7 sefere yükselteceğiz.  Ayrıca, İzmir-Trablus feribot hattının yeniden açılması için çalışma başlatıldı. 

TEMİNATTA DEVLET KEFİL

o Ziraat, İş Bankası ve Libya Bank ile birlikte sermayeyi 1 milyar dolara çıkarmak suretiyle teminat mektubunu vermeleri halinde, o kabul edilecek.

o Diğer devlet bankaları, Halk Bankası ve Vakıfbank'ın vereceği teminat mektupları, bu ikinci kategori.

o Daha sonra bir üçüncü kategori. O da özel sektör bankaları ki bunlar da devletin referansıyla, onlara kefil olmasıyla verecekleri teminat mektupları olacaktır. Döner dönmez bu süreci ele alacağız.

Rusya geldi 4 milyarlık iş alıp gitti

Libya'daki ilişkilerin Başbakanlık seviyesine çıkmasına ihtiyaç bulunduğunu belirten Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, başta İtalya, Rusya, Çin, Malezya olmak üzere başka ülkelerin Libya'ya akın etmeye başladıklarını anlattı. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin bu yıl Libya'ya iki defa geldiğini  ve birebir hibe kredileri getirdiğini kaydeden Eren, İtalya'nın böylelikle Libya'da bazı paket işleri almaya başladığını söyledi. Eren "Rusya geldi, 4 milyar dolarlık demiryolu işini bir defada aldı, Çinliler zaten alıyor. Sayın Başbakanın ziyaretiyle daha büyük bazı projelerin Türk firmalarına verilmesi hususunda bir siyasi destek bekliyoruz" diye konuştu.
Star


Geri Dön