19 / 04 / 2024

Mücavir alan sınırı nasıl belirlenir?

Mücavir alan sınırı nasıl belirlenir?

Yakın komşu alanı anlamına gelen mücavir alan sınırı ne demektir? Mücavir alan sınırı nasıl belirlenir? İşte 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yer alan yasal esaslar...



Mücavir alan sınırı..

Mücavir alan, yakın komşu alanı anlamına geliyor. 3194 sayılı İmar Kanunu 5. Maddesinde mücavir alan ile ilgili tanımlamalara yer veriliyor.


Kanuna göre mücavir alan sınırı şu şekilde açıklanıyor:

"Mücavir Alan; imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altına verilmiş olan alanlardır."


Bir şehrin gelişmesi bakımından gerekli görüldüğünde kullanılabilecek olan belediye sınırılarına komşu alan olarak da ifade edilen mücavir alanların sınırının, belediye sınırına bitişik olması gerekmiyor. Bu alan köyleri de ihtiva edebiliyor.


Mücavir alan sınırı nasıl belirlenir?

Belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altına verilmiş olan alanlar olan mücavir alan sınırları, Belediye Meclisi ve İl İdare Kurulu kararına dayanarak vilayetler tarafından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na gönderiliyor. 


Bakanlık bunları inceleyerek aynen veya değiştirerek tasdik etmeye veya değiştirilmek üzere iadeye yetkilidir.


Köyleri de kapsayabilecek bu alanın, ilgili belediye sınırına bitişik olması zorunluluğu yoktur. Mücavir alandan çıkarılma da aynı usule tabidir. Bakanlık gerekli gördüğü hallerde mücavir alana alma ve çıkarma hususunda resen karar verebilir.



Merkezi iş alanı nedir?
Çalışma alanları!





Geri Dön