19 / 04 / 2024

Mudurnu UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi!

Mudurnu UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi!

Bolu'nun Mudurnu ilçesi UNESCO Dünya Mirası Geçişi Listesi'nde yerini aldı. "Mudurnu. doğal topografya ve kentsel sit dokusu arasında uyumlu bir birliktelik, eşine az rastlanır, dramatik bir morfoloji ve korunmuş bir tarihi kentsel peyzaj sunmaktadır" den



Bolu'nun tarihi Mudurnu ilçesi, başvurusunun olumlu sonuçlanmasının ardından UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki yerini aldı. 


Mudurnu Kaymakamlığı, Mudurnu Belediye Başkanlığı. Mudurnu Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği (MUKTUDER) ve Mudurnu Kent Konseyi'nin ortaklaşa yürüttüğü ve yaklaşık bir yıldır üzerinde çalışılan Yönetim Planı, eylül ayında tamamlanmış ve kabul edilmişti. 

Daha sonra hazırlanan plan ve kimlik çalışmasının ardından, UNESCO Dünya Mirası Geçici Liste başvurusunda bulunuldu. 


Başvurunun olumlu sonuçlanmasının ardından Mudurnu, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki yerini aldı. 

İpek Yolu kavşağında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından yapılan açıklamada, Mudurnu'nun Tarihi İpek Yolu ve diğer önemli yolların kavşağında bir ticaret merkezi ve askeri menzil olarak gelişen Erken Osmanlı Dönemi'nin önemli bir ahilik-esnaf kenti ve kültür merkezi olduğu belirtilerek, "Mudurnu. doğal topografya ve kentsel sit dokusu arasında uyumlu bir birliktelik, eşine az rastlanır, dramatik bir morfoloji ve korunmuş bir tarihi kentsel peyzaj sunmaktadır" denildi. 


Yurt Haber


Geri Dön