25 / 04 / 2024

Müge Cinisli: Konutta pazarlık beklentisi arttı!

Müge Cinisli: Konutta pazarlık beklentisi arttı!

Keten Grup Satış ve Müşteri İlişkileri Koordinatörü Müge Cinisli, Emlakkulisi.com Sektör Buluşmaları toplantısında, artık müşterinin konutta indirim beklentisinin arttığını dile getirdi...




Emlakkulisi.com Sektör Buluşmaları toplantısında konut sektörünün son durumuna ilişkin değerlendirmede bulunan Keten Grup Satış ve Müşteri İlişkileri Koordinatörü Müge Cinisli, müşterinin konutta nakit indirimi yaparken beklentisinin arttığını ve gücün artık müşteride olduğunu ifade etti.



Keten Grup Satış ve Müşteri İlişkileri Koordinatörü Müge Cinisli'nin konuşması şu şekilde;


"Keten Grup ağırlıklı olarak merkezi lokasyonlarda butik projeler üreten bir firma. Keten Grup'un satış ve pazarlamasını yürüyorum ve yaklaşık 3 yıldır bu sektördeyim. 


Sektörün yeniliğiyle ilgili çok şey söylendi. Biz biraz daha farklıyız. Yani projelerin küçüklüğü sebebiyle, satılan adetin az olması sebebiyle. Keten Grup 2 sene öncesine kadar tamamen kat karşılığı çalışmalar yapıyordu Nişantaşı Etiler bölgesinde. Satılan adetlerde dolayısıyla 4-5 adeti geçmiyordu yapılan proje başına. Satılan bölgeler popüler bölgeler olduğu için satışla ilgili pek sıkıntı  yoktu. Ama son senelerde Bomonti bölgesinde, Salacak'ta Beşiktaş Çırağan bölgesinde, arsa veya  eski bina satın alınarak yeni proje üretildi. bununla da hasılat paylaşım şeklinde olduğu için adetleri 30-70 gibi rakamlara çıktı. İş boyut değiştirdi.


Sektöründe ivmesinin azaldığı bir dönem olduğu için bu tecrübe ediyoruz biz de adetli satışı. Son senelerde benim gözlemlediğim merkezi lokasyonlardan da aslında gerileme var satışlarda. İnsanların karar verme süreci değişti. Eskiden bizim ürettiğimiz konutlarda çünkü fiyatlar 3 bin dolar ve üstüydü. Nişantaşı ve Etiler bölgesinde de özellikle oturum amaçlı yatırımcı ev alıyor. İnsanlar karalı gelip, dolar fiyatları da çok sorun olmadan, makul fiyatla iskontolarla alıyorlardı, bir sene öncesine kadar. Son bir senede  işler biraz değişti. Bir defa pazarlık çok fazlalaştı. 


Talepte azalma yok aslında. İnsanlar gerçek anlamda ilgileniyorlar. Geliyorlar, görüşüyoruz. Fiyatlar konuşuyor. Ama mesela şimdiye kadar yüzde 10 civarında olan nakit iskonto beklentisi, şu 1,5-2 ay için söyleyebilirim yüzde 25'lere kadar çıktı. Yani insanların yaptıkları teklif direk olarak baktığımızda öyle bir ortalama tutturulmuş durumda. Ama onun dışında karar süreçleri çok uzadı. Bir müşteriyle 3 ay kadar görüşme sürüyor. Sonuçlanabiliyor ama aslında normalde bundan önceki tecrübelerimizde 3 ayı bulan bir görüşme sonuçlanmayacak anlamına gelirdi. 


Önümüzdeki dönemde bir sene için doğruyu söylemek gerekirse benim şahsi beklentim; çok büyük değişiklik olmayacak. Güç müşteri tarafında biraz daha artık. Bizler de bir şekilde feragat edeceğiz. Gerekirse kar marjlarından feragat edeceğiz. Üretici tarafının da bir takım fedakarlıklarda bulunması gerekecek. Yani stoktan kurtulmak ana amaç olarak burada. "






Geri Dön