27 / 04 / 2024

Müge Öner: 400 milyon dolarlık satın almalar seçim sonrasını bekliyor!

Müge Öner: 400 milyon dolarlık satın almalar seçim sonrasını bekliyor!

Ernst & Young Kurumsal Finansman Hizmetleri Ortağı Müge Öner her seçim öncesi ve sonrasında yabancı yatırımlar açısından hep 6 aylık bir bekleme dönemi yaşandığını vurguladı...




Ernst&Young Kurumsal Finansman Hizmetleri Ortağı Müge Öner her seçim öncesi ve sonrasında yabancı yatırımlar açısından hep 6 aylık bir bekleme dönemi yaşandığını vurgulayarak Türk bankacılık sektörüne Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinden ilginin devam ettiğini açıkladı. Yabancı yatırımcıların uzun vadeli yatırım için Türkiye'yi tercih ettiğine işaret eden Müge Öner, " Hiçbirisi '2013-2014 kârını yapayım' stratejisi ile gelmiyor. Kişi başına banka kullanımı, kişi başı sigortalılık, kişi başı borçluluk gibi verilere baktığınız zaman çok ciddi potansiyel var. Türkiye Ortadoğu ile Batı arasında bir köprü" dedi. Finansın yanı sıra perakende, gıda ve sağlık sektöründe de üzerinde çalıştıkları pek çok satın alma projesi olduğunu belirten Müge Öner, bu işlemlerin büyüklüğünün 300-400 milyon dolar civarında olduğunu aktardı.


Kriz bankacılık sektörüne ne öğretti? 

En çok etkilenen Amerikan bankaları ve Avrupa bankaları oldu. 2014 önemli bir yıl. ECB her ülkenin regülatörü ile ortaklaşa bütün bankalarda özellikle kredi riskinin değerlendirilmesine yönelik çalışma başlatıyor. Bankaların gerçek kredi riskleri ortaya çıkacak. Sermaye yeterlilikleri yeniden sorgulanacak.


Avrupa'daki düzenlemeler Türk bankalarını da etkiler mi? 

Direkt etkilenmemekle beraber Avrupa'da merkezi olan bankaların da iştirakleri var. Onlarda da bu çalışmalar yapılacak. Regülatör dünyada olduğu gibi Türkiye'de de daha sıkı takip edecek.


CAFE ŞEKLİNDE ŞUBELERE GEÇİŞ


Teknolojinin gelişimi şubeleri ortadan kaldıracak mı? 

Bu konu son 10 yıldır konuşuluyor. Ama hala karşı karşıya oturup müşteri-banka ilişkisini kurmak önemli. Cafe benzeri konseptler gelişebilir. Şubeler şekil değiştirip hala şube olarak kalmaya devam edecek. Eskiden banka şubelerinin dışları çok kapalıydı şimdi çok daha açık ve içerisi çok canlı. 


TAKİPTEKİ KREDİ ARTACAK


Bankaları bekleyen riskler? 

2014 daha zor geçecek.Özellikle ilk yarı. Artan faiz oranlarının yansımaları sene sonu bilançolarına girmedi. Bunun 31 Mart bilançolarına yansımalarını göreceğiz. Faiz ve kur artışından etkilenen reel sektör de olacak. Onların da yansımalarını göreceğiz. Piyasalarda NPL oranlarının yüzde 10 artması bekleniyor.



Ayfer Arslan/Akşam


Geri Dön