28 / 03 / 2024

Muğla Şaban Ağa Camii restore edilecek!

Muğla Şaban Ağa Camii restore edilecek!

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Osmanlı dönemine ait Şaban Ağa Camisi, restore edilecek. Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan caminin restorasyon çalışmalarına ileriki günlerde başlanacak.



Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Stratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, yaptığı açıklamada, Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan antik kentteki önemli yapıların ayağa kaldırılması için çalışma yürüttüklerini söyledi.  


Stratonikeia Antik Kenti'ndeki çalışmalarda farklı dönem eserleri ortaya çıkardıklarını dile getiren Söğüt, Şaban Ağa Camisi'nin de kitabesine göre 1876'de yeniden inşa edildiğini, birçok tamirat geçirmesine rağmen günümüze kadar sağlam kalabildiğini ifade etti.


Şaban Ağa Camisi'nin, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde bahsettiği "Tabakhane Camisi"nin yerine inşa edildiğini belirten Söğüt, caminin sekiz ahşap sütunla desteklenmiş ahşap tavanlı bir revakının bulunduğunu anlattı. Söğüt, dörtgen bir planı olan caminin dört duvara yerleştirilen 16 pencere ile aydınlatıldığına işaret etti.


- "Köy meydanının bütünlüğünü koruyoruz"

Caminin yaklaşık 150 yıl önce Şaban Ağa tarafından yaptırıldığını aktaran Söğüt, şunları kaydetti:

"Cami, önceki dönemlerde ara ara restorasyonlar geçirmişti ama bütüncül olarak elden geçirilmesi gerekiyordu. Biz, şimdi onunla ilgili çalışmaları başlattık. Restorasyon için projelerimizi de hazırladık. Köy meydanının bütünlüğünü korurken burada cami, hamam, kahve, dükkan, köy odası, köy çeşmesi dahil olmaktaydı. Biz, bütüncül olarak bunların tamamını korumak istiyoruz. Şaban Ağa Camisi, Osmanlı döneminin son döneminde özellikle gelişmiş köylerde bulunan cami örneklerinden. Özellikle Osmanlı mimarisinin bütüncül olarak korunduğu yerlerden de birisi. Müezzin mahfilleri ve önündeki sadaka taşıyla, her şeyiyle tam korunmuş camilerden birisi. Şimdi çoğu yerde bu unsurları görmek mümkün değil ama biz, camimizde bunların hepsini bire bir yerinde tespit etmiş durumdayız ve bire bir de oldukları yerde koruyoruz."


Ziyaretçilerin Şaban Ağa Camisi'ni ibadet için de kullanabildiğine değinen Söğüt, Muğla Valisi Amir Çiçek'in talimatıyla restorasyon çalışmalarına ileriki günlerde başlanacağını bildirdi.


Radikal




Haber Yeni Asya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Osmanlı dönemine ait Şaban Ağa Camii restore edilecek. Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Stratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, yaptığı açıklamada, Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan antik kentteki önemli yapıların ayağa kaldırılması için çalışma yürüttüklerini söyledi. Caminin yaklaşık 150 yıl önce Şaban Ağa tarafından yaptırıldığını aktaran Söğüt,

"Cami, önceki dönemlerde ara ara restorasyonlar geçirmişti ama bütüncül olarak elden geçirilmesi gerekiyordu. Biz, şimdi onunla ilgili çalışmaları başlattık. Restorasyon için projelerimizi de hazırladık. Köy meydanının bütünlüğünü korurken burada cami, hamam, kahve, dükkan, köy odası, köy çeşmesi dahil olmaktaydı. Biz, bütüncül olarak bunların tamamını korumak istiyoruz'' dedi.



Yeni Asya



Geri Dön