20 / 04 / 2024

Muğla Tlos Antik Kenti'nde kazı çalışması başladı!

Muğla Tlos Antik Kenti'nde kazı çalışması başladı!

Muğla Tlos Antik Kenti'nde, 2016 sezonu kazı çalışmaları başladı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan antik kentte, bu yılki kazı sezonunda kent bazilikası, tiyatro ve stadyum alanında çalışma yapılacak.



Muğla'nın Seydikemer ilçesindeki Likya uygarlığının önemli yerleşim merkezleri arasında bulunan Tlos Antik Kenti'nde, 2016 sezonu kazı çalışmaları başladı.


Tlos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut, gazetecilere yaptığı açıklamada, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan kentte kazı çalışmalarının 2005'ten beri düzenli olarak devam ettiğini söyledi.


Kentin, Likya döneminin en büyük 6 kentinden biri olduğunu ifade eden Korkut, "Kent, Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsettiği ünlü Santos Vadisi'nin üzerinde, bütün vadiyi kontrol eden bir noktada bulunmaktadır. Kentte yapılan çalışmalar sonucunda, özellikle Likya bölgesinin tarihini değiştirecek çok önemli bulgulara ulaşıldı." dedi.


Taner Korkut, bu yıl kent bazilikası, tiyatro ve stadyum alanında kazı çalışmalarının yapılacağını kaydetti.


2016 sezonu kazı çalışmalarını 32 kişilik bilim ekibiyle yürüttüklerini ve çalışmaların 11 Eylül'e kadar devam edeceğini belirten Prof. Dr. Korkut, "Kazı çalışmalarının başlamasıyla her geçen yıl ziyaretçi sayısı da arttı. 2005 yılında kente yılda yaklaşık 3 bin kişi gelirken, şimdi 100 binden fazla kişi kenti ziyaret ediyor. Gelen ziyaretçilere daha iyi hizmet vermek için yeni bir yürüyüş güzergahı ve her yapının önünde İngilizce, Türkçe bilgilendirme levhaları oluşturduk. Ziyaretçiler kimseye ihtiyaç duymadan rahatlıkla her türlü bilgiye sahip olabiliyorlar." diye konuştu.


Korkut, Kültür ve Turizm Bakanlığının yatırım planları içerisinde olan karşılama merkezi ve daha modern bir yürüyüş yolu projesinin de yakın zamanda hayata geçirileceğini bildirdi.





AA


Geri Dön