29 / 03 / 2024

Muğla'da restore edilen tarihi bina üniversiteye tahsis edildi!

Muğla'da restore edilen tarihi bina üniversiteye tahsis edildi!

Muğla'nın ilk kiremit çatılı ve ikiz cumbalı binası olma özelliği taşıyan 150 yıllık Kargir Evi, İl Özel İdaresi tarafından restore ettirildi. Tarihî bina, valilik tarafından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne tahsis edildi...




Muğla'nın ilk kiremit çatılı ve ikiz cumbalı binası olma özelliği taşıyan 150 yıllık Kargir Evi, İl Özel İdaresi tarafından restore ettirildi. Tarihî bina, kültürevi olarak kullanılmak üzere valilik tarafından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ)'ne tahsis edildi.


Balıbey Mahallesi, Sekibaşı ve Kavak mevkisinde bulunan, Rum ustalar tarafından inşa edilen Kargir Evi, Günizi ailesi tarafından 2008 yılında MSKÜ'ye bağışlanmıştı. Üniversite ise çökme tehlikesi olan binayı restore edecek bütçesi olmadığı için İl Özel İdaresi'ne devretmişti. Muğla Valiliği de yaklaşık 600 bin TL harcayıp restore ederek eski ihtişamına kavuşturdu. Binada düzenlenen tahsis töreninde ailesi adına konuşan Sevinç Günizi, tarihi yaklaşık 150 yıla dayanan evin yeniden hayat bulmasının heyecanını yaşadığını söyledi. MSKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil ise binayı kültür sanat evi olarak değerlendireceklerini belirterek, "Yıllardır Muğla ile üniversitenin kaynaşmamasından söz ediliyordu. Bu binayla kaynaşmayı kültür sanat evinde değerlendireceğiz. Her günü dolu dolu geçecek bir mekâna kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Restore edilen binamızdaki odalarımız şu an mütevazi olarak döşendi, ilerleyen zamanda Muğla konseptine uygun olarak döşenecek." dedi.


Vali Mustafa Hakan Güvençer de restore edilen konağın Muğla ile Muğlalıları buluşturduğunu kaydederek, "Sadece bugün yaşanan değil, Muğla'yı gerçek tarihiyle, kimliğiyle buluşturmuş oluyoruz. İnşallah bu bir ilk adım ama iyi niyetle devamı gelecek. Muğla sadece bugünüyle değil, geçmişiyle, geçmişte yaşayan insanlarıyla, tarihiyle güçlenerek, geleceğe çok daha rahat adımlarla ilerleyecek. Bu anlamda valiliğimizin ve üniversitemizin tüm Muğlalılar adına işbirliği yapması son derece önemli. Mülk sahipleri de son derece önemli bir adıma meydan vermiş oluyorlar. Herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.


Daha sonra Vali Güvençer ve Rektör Vekili Erdil, tahsis protokolünü imzaladı. Törene Vali Yardımcısı Salih Gürhan, MSKÜ Rektör yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu ve Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Veli Çelik, mimar Meral Oğuz, dekanlar, daire müdürleri ve davetliler katıldı.


 

Beyaz Gazete






Geri Dön