26 / 04 / 2024

Muğla'daki eski garaj alanına lüks konut mu yapılacak?

Muğla'daki eski garaj alanına lüks konut mu yapılacak?

Muğla Milas Gazetesi'nin yazarlarından Özcan Özgür bugünkü yazısında Muğla'daki eski garaj alanına lüks konut yapılacağından bahsetti. İşte Özcan Özgür'ün o yazısı...



Geçen haftaki yazılarımdan birinde "Hani Zenginler Nerede?" diye sormuştum? Yanıt verememiştim. Bu yazımda "Mimarlar Odası Nerede?" diye soruyorum. 

Mimarlar Odası Muğla Şubesi elbette Muğla'da. Ama bu yanıtın sorusu değil benim sorum! Benim sorum bir şaşkınlık ifadesi... Yoksa şaşkınlığımı "Başkan Gümüş'ün tuttuğu söz ne?" sorusuyla mı ifade etseydim? Bu soru yazımın başlığı da olabilirdi... 

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş 7 dönümlük Eski Garaj Alanı'nın 2 dönümünde Belediye Sarayı, 5 dönümünde de meydan düzenlemesi yapacaklarını söylemiş. Mimarlar Odası Muğla Şubesi eslti başkanlarından dostum Mehmet Yenisu sorum üzerine o alanda "inşaat yapılmaması" için Oda olarak açtıkları davayı Danıştay'da da kazandıklarını söylemişti. Böyle bir durumda Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanlığı'nın bir açıklama yapmış olması gerekmez miydi? 


Başkan Gümüş'ün tuttuğu söz ne? 

Başkan Gümüş, Hamle'den Kadir Tamer arkadaşıma Eski Garaj Alam ile ilgili yaptığı açıklamada şöyle demiş: "Menteşe Belediyesi olarak bu alanın kullanımı konusunda baltamızın taleplerini dinleyeceğimiz sözünü vermiştik. 

Bu nedenle eski garaj alanının bulunduğu 7 bin metrekarelik alanın altına Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 katlı otopark yapılacak. Üst kısmına ise yaklaşık bin500metrekarelik alanı geçmeyecek şekilde tek katlı dükkanlar yapılacak. Geri kalan alan ise meydan olarak düzenleyeceğiz. Halfamıza verdiğimiz sözü tutuyoruz." Halicimiz böyle bir sözü ne zaman isteyip, aldı İd? 

Halk adına düşünüp, karar verme alışkanlığı işte... 

Benim bildiğim bir tek Bahattin Gümüş sözü vardı, o da "Halkımıza sormadan hiçbir şey yapmayacağız" sözü... Gel de şimdi sorma; Bizimle birinin dalga geçtiği kesin de hangisi? Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş mü, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün mü? 


Eski Garaj Alanı, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün "inadı" yüzünden neredeyse 6 yıldır Muğla'nın kanayan bir yarası... Muğla'nın adeta meydan sahibi olmaması için elinden geleni yapıyor! Dün "Muğla Belediye Başkanı" olarak o alana "Muğla zenginleri" için "lüks konutlar" dikip "para kazanmak" isteyen Osman Gürün şimdide "Muğla Büyükşehir Belediye Başkam" olarak o alanın altına 4 katlı otopark, üstüne de "tek katlı dükkanlar " yapmak istiyormuş... 

Otopark tamam... Buna büyük ihtiyaç var, ama o dükkanlar nereden çıktı? 

Keşke Başkan Gürün (Her türlü gelişmiş teknoloji var) Eski Garaj Alanı'nda yeraltı otoparkının üstünde dükkanlar yapmaya kalkışacağına Atatürk Stadyumu'nun altında 3-4 katlı otopark yapmaya kalkışıp ta Menteşe'nin otopark sorununu kökten çözüme kavuştursa! Merak etmeyin, "yap-işlet-devret" yapan çıkar. Yeter ki sen Kurşunlu Cami'nin oradaki otopark ucubesini yık... 


Belediye mülkü Zihni Derin İş Merkezi'nin tamamı kiralanamazken; Arasta'da, Orgeneral Mustafa Muğlalı Caddesi'nde boş dükkanlar varken; Rüyam AVM hizmete girince yanındaki AVM yarı yarıya boşalırken; Adliye’nin karşısındaki akıllı evlerin zeminindeki işyerlerine talip çıkmazken, eski garaj alanında dükkanların gereği ne?

Neyin inadı bu?

Tabi "Muğla'da Fethiye'den başka meydanları olan ilçe yokken, Menteşe'nin meydan sahibi olmasına gerek yok. " ta denebilir. O zaman size de "Bu mu sizin Gezi Parkı anlayışınız?" diye sormazlar mı? 

İstanbul'da "meydanı olmayan şehrin demokrasisi olmaz" deyip "Taksim Gezi Parkı"na sahip çıkacaksın, Muğla'da ise gerçek anlamda bir meydanı çok göreceksiniz. Size "Bu ne ikiyüzlülük?" demezler mi? 



Menteşe Belediye Başkam Gümüş, arkadaşımız Kadir Tamer'e yaptığı açıklamada "Artık hukuki süreç tamamlandı ve bu alan imar planında plansız alan olarak gözüküyor." dediğine göre Y. Mimar Mehmet Yenisu'nun benimle paylaştığı sonuçtan haberi var. Elbette davanın tarafı veya ilgilisi olarak mahkeme karan Menteşe Belediyesi ne de iletilmiştir. 

Mehmet Yenisu arkadaşım sözünü tutsaydı ben de ve dolayısıyla kamuoyu da bilgilenmiş olacaktı. AmaYenisu mecbur değil... Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı Osman Köseoğlu da mecbur değil... 

Bu arada Başkan Köseoğlu'nu ve yönetimini kutlar başarılarının devamını dilerim. 

Geçtiğimiz Ocak ayında yapılan 6. Olağan Genel Kurul da güven tazelediler. 

Başarılarının devamını diliyorum, çünkü ben artık Muğla'da çevre hareketlerini "işini inanarak yapanlar alınmasın" samimi bulmuyorum ve Mimarlar Odası'm Muğla'nın geleceği için halen en güvenilir yapı görüyorum. 

Eski Garaj Alanı ile ilgili açtıkları davayı paylaşırken, davanın sonucunu neden paylaşmadılar işte onu anlamıyorum... 


Eski Garaj Alanı'nda lüks konut üretimini durdurabilmek ve engelleyebilmek için Mimarlar Odası adına dönemin Muğla Barosu Başkam Av. Mustafa İlker Gürkan tarafından açılan davada önce yürütmenin durdurulması karan veren Muğla 1. 

İdare Mahkemesi Mart 2012'de ihaleyi iptal etti. O zaman Eski Garaj Alanı Halkındır Platformu'n d an Makine Mühendisi Ahmet Karaosmanoğlu şöyle demişti; "Belediye karara itiraz edecektir. Buna bakla var. Ancak gelinen noktada Muğla'nın meydan olabilecek tek alanı rantiyeci bir anlayışla konut alanı üretilmesinden kurtulmuştur. Bizler Muğla Belediyesi'nin daha fazla inat etmeden hem Muğlalılara, hem bilime ve hem de hukuka kulak vermesini bekliyoruz. Bu alan Muğla'nın meydan olabilecek şehir merkezindeki elde kalmış tek alanıdır." Karaosmanoğlu' nun dediği gibi oldu. Dönemin Muğla Belediyesi Danıştay'a başvurdu. 

Dava sonuçlandı.Mimar Mehmet Yenisu "Biz kazandık" demişti... 

Başkan Gümüş'ün açıklamasına bakılırsa, pek öyle "Biz kazandık" durumu yok! Başkan Gümüş, "7 bin metrekarelik alanın altına Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 katlı otopark yapılacak. Üst kısmına ise yaklaşık bin 500 metrekarelik alanı geçmeyecek şekilde tek katlı dükkanlar yapılacak. Geri kalan alan ise meydan olarak düzenleyeceğiz. Halkımıza verdiğimiz sözü tutuyoruz" diyor. 

Böyle yapabilirler mi? 

Karan görmedik. Eğer kararda Başkan Gümüş'ün "Artık hukuki süreç tamamlandı ve bu alan imar planında plansız alan olarak gözüküyor." sözüne dayanak bir ifade varsa yapabilirler. 

Ancak Başkan Gümüş sözünü tutmuş olmaz! 


Başkan Gümüş geçen sene bugünlerde düzenlediği yemekte Muğla Basım'na icraatlarını anlatırken Eski Garaj Alanı ile ilgili "Mahkeme kararını bekliyoruz. Karar gelince arkası Yapıkredi Bankası'ndan tarafa dönük Belediye Sarayı ve kalan alanda meydan düzenlemesi yapacağız. Halkımıza STK'lara sormadan hiçbir şey yapmayacağız" demişti. Anımsatırım... (!) Orada Yeraltı Otoparkı olmazsa olmaz. Büyükşehir Belediyesinin dükkanları nereden çıktı? Eğitim yaşamımda matematiğim kötüydü, ama o kadar da değil! Alan 7 dönüm. Belediye Sarayı 2 dönüm. Büyükşehir Dükkanları bin 500 metrekare. Topla, etti mi 3,5 dönüm? 

Çıkar 7 dönümden, kaldı mı 3,5 dönüm... 

Allah aşkına 3,5 dönüm meydan olur mu? O olsa olsa Belediye Sarayı'nın "yeşil alanı" olur! Kandırmayın Muğlalıyı? 

Söz Mimarlar Odası nın, Eski Garaj Alanı Halkındır . 

Platformunun, ÇE- KÜL ün , Kent Konseyi nin... 


Muğla Gazete Milas/ Özcan Özgür


Geri Dön