27 / 04 / 2024

Muğla'daki tarihi Erenler Evi restore ediliyor!

Muğla'daki tarihi Erenler Evi restore ediliyor!

Muğla’da Camikebir Mahallesi’nde ki Şahidi Camii’nin hemen yakınında bulunan, halk arasında ‘Erenler Evi’ ile ‘Şahidi’nin Evi’ olarak bilinen ve kaderine terk edilen iki katlı tarihi binanın kamulaştırılmasının ardından restore çalışmaları başladı.



Hamle Gazetesi tarafından tarihi evin yıkık hali birçok kez gündeme getirilirken, restore çalışmalarıyla birlikte tarihi evin eski kötü görünümden eser kalmadı. Kadir Tamer Muğla’da Camikebir Mahallesi’nde ki Şahidi Camii’nin hemen yakınında bulunan ve halk arasında ‘Erenler Evi’ ile ‘Şahidi’nin Evi’ olarak bilinen, bir kısmı yıkılan iki katlı tarihi binanın kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından restore çalışmaları başladı. Önümüzdeki günlerde restorasyon çalışmaları tamamlanması beklenen tarihi evdeki eski görüntüsünden eser kalmadı. 


Bir kısmı yıkılmıştı 

200 yıllık geçmişe sahip ve bin 800’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen iki katlı tarihi ev kullanılmadığı ve bakımsız kaldığı için zaman yenik düştü. Zaman içerisinde tarihi evin sağ kısmı tamamen çökerken, ayakta kalmayı başaran yapının diğer kısmı ise adeta çöplüğe dönen evin kötü görünümü Hamle Gazetesi tarafından birçok gündeme getirilmişti. Dönemin Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun 2012 yılında Muğla’ya yaptığı ziyaret esnasında Şahidi Cami’nin hemen yakınında bulunan erenlerin ve dervişlerin kalması nedeni ile ‘Erenler Evi’ ile ‘Şahidi’nin Evi’ olarak bilinen iki katlı tarihi binanın mülkiyetinin alınarak restore edilsin talimatı geçtiğimiz yıl içinde hayata geçirilebildi. 


Bin 800’lü yıllarda yapıldığı ve 200 yıllık geçmişe sahip iki katlı tarihi ev mülk sahiplerinin aralarında ki anlaşmazlık nedeni ile restore edilemeyince devreye Muğla Valiliği girdi. Muğla Valisi Amir Çiçek’in tarihi evin aslına uygun olarak restore edilebilmesi amacıyla gerekli çalışmaların yapılsın talimatının ardından mülk sahipleri ile görüşme yapıldı. Yapılan görüşmeler sonucunda tarihi evin mülkiyeti kamulaştırıldı. Tarihi binanın mülkiyetinin alınması ile birlikte röleve çalışmaları başladı. Röleve çalışmalarının tamamlanması ve gerekli izinlerin alınmasının ardından restorasyon çalışmaları başlatıldı. Son aşamaya gelen restorasyon çalışmaları ile tarihi ev Muğla’ya hizmet verecek. 


200 yıllık geçmişe sahip tarihi ev halk arasında Erenler Evi ve Şahidi Hazretleri’nin kaldığı ev olarak biliniyor. 


Hamle Gazetesi


Geri Dön