23 / 04 / 2024

Muhtar Kent: İyileşme için emlak piyasasına bakılmalı

Muhtar Kent: İyileşme için emlak piyasasına bakılmalı

Posta Gazetesi'nden M.Rauf Ateş, "Muhtar Kent kriz için ne diyor?" başlıklı yazı yazdı



Nispeten olumlu beklentilerle geçen yaz aylanndan sonra piyasada yeniden 'L', 'V, 'W ve 'U' hesapları yapılmaya başlandı. Borsalardaki düşüş, faiz ve dolardaki yükseliş endişeleri artırıyor.

Sokaktaki insandan yöneticilere kadar herkesin kafasında 'Hani krizden çıkmamış mıydık?' sorusu belirmeye başladı. Nouriel Roubini, hâlâ karanlık tablolar çizmeye devam ediyor.

Bu soruyu hafta başında CEO Club toplantısına katılan Coca Cola Company CEO'su Muhtar Kent'e de sordum. 80 milyar dolarlık şirketi yöneten, kendi deyimiyle 'sokağın nabzını iyi tutan', ABD'deki fikir liderleriyle sık görüşen ve rakamlan izleyen Kent'in görüşlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Muhtar Kent, 'İyileşme işaretleri var' diye söze başladıktan sonra 'Ama' ile devam ediyor. İyileşme için 'Emlak' piyasasına bakılmasının gerektiğinin altını çiziyor.

Buffet'ın konut yorumu

Emlakta da henüz ciddi bir düzelme olmadığını belirten Muhtar Kent, yakın zamanda ünlü yatınmcı Warren Buff et ile yaşadığı bir anısını da aktardı... Buffet'ın yatınm ve emlak alanına bakışını ortaya koyması açısından ilginizi çekeceğini tahmin ediyorum...

"ABD'deki tüketicilerde konut sahibi olma tutkusu var. İkincisi, üçüncüsü olsun istiyor. Bu tutku emlak pazannda balonlar oluşturmuş, krizden sonra ciddi sorunlar çıkmışta. Şimdi Amerika'da iyileşmenin başlaması için emlak piyasasında dengelerin yerine oturması gerekiyor. Henüz emlakta dengelerin yerine oturmadığını görüyoruz.

Buffet diyor ki Amerikalılar ne zaman ikinci, üçüncü konuttan vazgeçerlerse, normale dönüş o zaman olacak. Dünyanın en zengin adamlarından biri olmasına rağmen, "Sadece tek bir evim var, o ev bana yetiyor" diyor.

Bir gün beni evine davet etti. "Bu evde 30 yıldır oturuyorum. Öyle çok da pahalı bir ev değil" dedi. Ardından da "Tam karşıda bir ev var, görüyor musun?" diye sordu. Çok büyük bir ev gördüğümü söylediğimde, kimin olduğunu bilip bilmediğimi sordu.

Sahibini bilmediğimi ama büyük ve güzel bir ev olduğunu söyledim. "Evet, harika bir ev. Senin eski patronuna (Donald Keough) ait" dedi.

 "Ama bana bu ev yetiyor, bir banyosu, salonu, yatak odası, mutfağı var. Her şeyi var. Daha pahalısına ikincisine niye ihtiyaç duyayım?"
Posta/M. Rauf Ateş


Geri Dön