25 / 04 / 2024

Muhtasar beyanname ne zaman verilir?

Muhtasar beyanname ne zaman verilir?

Gelir vergisi beyanlarından biri olan muhtasar beyanname vergi tevkifatı yapan diğer kimseler tarafından kesilen vergilerin matrahları ile birlikte, toplu olarak vergi dairesine bildirimi için veriliyor. Peki, muhtasar beyanname ne zaman verilir?



Muhtasar beyanname ne zaman verilir?

Gelir vegisi beyanlarından biri olan muhtasar beyanname, Gelir Vergisi Kanunu gereğince, işverenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kimseler tarafından kesilen vergilerin matrahları ile birlikte, toplu olarak vergi dairesine bildirilmesine mahsustur.


Muhtasar beyannamede stopaj usulü vergilendirme söz konusu oluyor. Stopaj usulünde vergi asıl borçludan değil, vergi sorumlusundan talep ediliyor. Peki, muhtasar beyanname ne zaman ve nereye verilir?


Muhtasar beyanname zamanı..

Muhtasar beyanname bağlı olunan vergi dairesine verilerek bildirilmiş olunur. Muhtasar beyanname aylık olarak veya üç aylık olarak düzenlenerek bildirim yapılabilir. 


Üç aylık dönemler halinde beyanname verebilmek için bazı şartlar sağlanmalıdır. Bunlar;


-10 veya daha az sayıda işçi sayısına sahip işletmeler

-Zirai kazanç sağlamak

-Vergi dairesine daha önceden üç aylık bildirim yapılacağı konusunda bilgi vermek


Bu şartlar sağlandığında beyanname her ay yerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının 23. günü verebilir.


Gelir Vergi Kanununun 94. maddesine göre vergi bildirimi yapmaya mecbur olanlar, bir aylık dönem içerisinde yaptıkları ödemeler, tahakkuk ettirdikleri kârlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri sonraki ayın 23. gününe kadar bildirmeye mecburdurlar. 


Muhtasar beyannameler bağlı olunan vergi dairesine elden verilebilir veya posta ile gönderilebilir. E-Beyanname uygulamasından yararlanabilenler eloktronik ortamda, beyannamenin kanuni olarak teslim etme süresinin bittiği iş günü saat 24:00’ a kadar gönderebilir.



Muhtasar beyanname nedir?


Geri Dön