29 / 03 / 2024

Muhteşem Yüzyıl'ı izleyen, Sihir Mobilya'yı tercih ediyor!

Muhteşem Yüzyıl'ı izleyen, Sihir Mobilya'yı tercih ediyor!

İlk mağazası 1962 yılında Istanbul-Kadıköy'de açılan Sihir Mobilya'nın sahibi Murat çermik, Türk insanının mobilya tercihlerini anlattı. Yarım asırda değişen zevkleri dile getiren Murat çermik 'Yükselişe geçen muhafazakarlar mobilyadaki yenilikleri takip



İlk mağazası 1962 yılında Istanbul-Kadıköy'de açılan Sihir Mobilya'nın sahibi Murat çermik, Türk insanının mobilya tercihlerini anlattı. Yarım asırda değişen zevkleri dile getiren Murat çermik 'Yükselişe geçen muhafazakarlar mobilyadaki yenilikleri takip ediyor, dekorasyon dergilerinden fırlamış evler yapıyorlar. çünkü kadınları alışveriş konusunda daha bilinçli' dedi

Siz Türkiye'nin 50 yılına tanıklık eden bir markasınız. 50 yılda Türk halkının mobilya zevki nasd değişti

Türk insanı dün olduğu gibi bugün de klasik mobilyayı tercih ediyor. 20 yıl öncesine kadar özellikle oymalı mobilyayı seviyordu. Son 15 yılda minimalist mobilyalar istenir oldu ama son bir yıldır eskiye dönüş var. Eskisi kadar olmasa da avangart diye tabir edilen tarz çok popüler hale geldi. Klasikle modernin arası, 'yani melez mobilyalan isteyenlerin sayısı artıyor.

Türk tüketicinin zevkini nasd buluyorsunuz Bilinçli bir tercih söz konusu mu

Ev almış ve gelir düzeyi belli bir seviyenin üzerinde olanlar bu seçimi mimarla birlikte yapıyor. Mimann yönlendirmesine göre hareket edenlerin evi daha şık oluyor. Mimarlar modern ya da klasik tercihine göre A'dan Z'ye bu tarza uygun seçimler yapıyor. Kirada oturanlar ise fevkalade bilinçsiz ev döşüyor. Yemek odasını, oturma odasını nerede ucuz bulursa oradan alıyor. Mobilya bilgisi ilerleyeceği yerde geriliyor. çoğunluk ne yapacağını, ne alacağını bilmiyor. Seçenek çok ama insanlann stili yok.

'Muhafazakar kadınlar akıllıca seçim yapıyor'

 Para, kişiye zevkli seçim yapma şansı da tanıyor mu

Para sahibi olunca zevk sahibi olunmuyor. şžunu söyleyebilirim; Artık para sahibi olunca agresif olunuyor, 'her şeyi bilirim' havasında olunuyor, özgüven sahibi olunuyor, işi bilen biri olarak sonradan parayı bulanlara 'Evi fazla doldurmayalım, ferah I olsun, içiniz açılsın' dediğinizde sizi dinlemiyor. Parası olduğu için, bu işi sizden daha iyi biliyor. Geçenlerde elemanlar, bir müşterinin bağınp çağırdığını belirterek beni çağırdı. 10 yıl önce mobilya sattığım, kibar, beyefendi biri olarak tanıdığım kişi sinirle fiyatların yüksekliğinden şikyet etti. Ben ithal mobilyalann neden pahalı olduğunu anlattım. Sakinleşti. Neden sinirli olduğunu sonradan öğrendim. Artık büyük binalar yapıyormuş, yat, kat sahibi olmuş. Parası olduğu için personele, mimara bağırarak onlann işten anlamadığını söyleme hakkını kendinde buluyor.

Türkiye'nin yeni zenginleri var. Özellikle muhafazakr kesimin mobilya tercihi neden yana

Muhafazakr kesimden çok az müşterim var. Ya biz muhafazakr kesime yakın değiliz ya da onlar bizi kendilerine yakın bulmuyor. Ancak onlann modayı çok yakından takip ettiğini söyleyebilirim. Bununla beraber çok akıllıca seçim yapıp akıllıca para harcıyorlar. Onlar buraya geldiğinde araştırmış, düşünmüş, incelemiş, evini nasıl yapacağına çoktan karar vermiş oluyor. Halısından perdesine kadar her şeyi kafalannda oluşturuyorlar. Sıfırdan bir daireye onlarla girdiğimizde günün son moda evine sahip oluyorlar.

Bunu neye bağlıyorsunuz

Muhafazakr kesimin kadınlan bu konuya çok kafa yoruyor. Güzel ev yapıyorlar. Sanıyorum iş hayatında olmadıkları için ev hayatlarını güzelleştiriyorlar.

Sonradan parayı bulanlar evlerinde ne tür değişiklik yapıyor

Sonradan parayı bulanlar şaşaaya düşkün oldukları için bize gelmiyor, çünkü bizde daha çok soft mobilyalar var. Biz rahat yaşamaya yardım edecek minimalist özelliklere sahip ürünler saüyoruz. O tip insanlar oymalı, varaklı, gümüşlü kumaşlar ve mobilyalar satın alıyor.

Başbakan evinin tarzını değiştirmeli

Siyasetçilerin evleri nasıl sizce

Gazetelerden gördüm; sade, misafir ağırlamaya yönelik salonlar. Zevklerini yansıtmıyor, çünkü evlerini ofis gibi kullanıyorlar.

Yaşam biçimine, karakterine göre liderlere ne tür mobilya önerirdiniz

Kemal Kılıçoğlu'na klasik mobilya öneriyorum. Eski stil ev döşeyebilir. Devlet Bahçeli, daha çok misafir ağırlamaya yönelik
köşe kanepeleri kullanabilir. Tayyip Erdoğan alçak koltuklardan hoşlanmıyor. Başba. mutlaka beyaz, aynalı, minimalist tarzda mobilya kullanmalı.

Ofis mobilyaları da satıyorsunuz. En zevkli işadamı kim

Geçen gün bir dergide gördüm. En zevkli salon, Caroline Koç'a ait. Güzel bir salon dekore etmişler. İş adamları genellikle klasik, ağır, alı mobilya tercihi ediyor. Ancak Acun llıcalı'nın ofisi çok modern. Işık alan salonları var. Geçenlerde çarmıklılar'ın Akmerkez'deki ofisine gittim. Mimarla anlaşmamış, kendileri yapmışlar. Girişten odalara kadar çok işlevsel mobilyalar tercih etmişler.

'Muhteşem Yüzyıl' dizisine mi özeniyorlar

Muhteşem Yüzyıl dizisiyle birlikte klasik mobilyaya talep arttığına inanıyorum. Avangart dediğimiz beyaz silme   mobilyalar, ceviz kaplamalar, oymalar, varaklar, kakmalı, bordo-beyaz çizgili sandalyeler isteniyor. Geçmiş yıllarda talk-show programlanna kanepe, koltuk isteniyordu. şžimdi kadife kumaşlı, ayaklan oymalı, beyaz parineli, yaldızlı koltuklar kullanılıyor.

İthal ürünleri kimler alıyor

Muhafazakr kesimin gençleri, belli bir gelire sahip yeni evlenen gençler.

Müşterileriniz arasında hangi meslek grupları var

50 yıl önce babam işin başındaydı. Her hükümet döneminde farklı zenginler oluştu. 80'li yıllarda en zenginler bankerler, galericiler, tekstilcilerdi. Bu grup zenginler, oymalı ve hasırlı mobilyalar isterdi. 90'lı yıllarda minimalist mobilya satmaya başladık. Bu mobilyayı patlatan, banka memurlan ve banka genel müdürleridir. Ciddi yüksek faiz verilen bir dönemdi. Memur bile evini komple ithal mobilyayla döşüyordu.

'Garsoniyer daha ucuza döşeniyor'

ikinci evler, yani garsoniyerler döşenirken daha ucuz eşya mı tercih ediliyor

Mümkün olduğu kadar ucuza mal etmek isteyenler plastik ve suni deri mobilyayı tercih ediyor. Bu nedenle garsoniyerler daha ucuza döşeniyor.

Türkiye'de mobilyaya kadın mı,   erkek mi karar veriyor

Belli eğitimde olan ailelerde tamamen kadın karar veriyor. Düşük eğitimli ailelerde erkekler, şımank ailelerde de çocuklar karar veriyor. 10 yaşında bir çocuk 'Ben bunu beğendim' dediğinde baba 'Tamam kızım, seni mi kıracağım' diyerek onu alıyor. Karı-koca eşya seçmeye geldiklerinde koca 'şžunu-bunu' deyip tercihi ortaya koyuyor, kadın sesini çıkarmadan 'Tamam' diyor. çünkü kadın itiraz ettiğinde koca anında almaktan vazgeçiyor. 30 yaş grubunda kan-koca çalışanlar beraber karar veriyor. Ancak erkeğin hiç kanşmadığı aile yok.

Türk insanı bütçesinin ne kadarını mobilyaya ayırıyor

Evin bütün ihtiyaçlannı giderdikten sonra elinde ne kadar para kalmışsa onunla eşya alıyor. İstanbul'da 2 milyon ev var deniyor. 500 bin yeni ev teslim edilirken mobilyacılar saüş yapamıyor. çünkü insanlar artık eski mobilyalannı yenileyip kullanıyorlar. Eskiden mobilya, perde, duvar kğıdı, halı birlikte satın alınırdı. Ekonomik durumlar nedeniyle yüzde 50'ye yakın indirimlere rağmen satışlar az.

Siz de ev yerleştirmesinde Feng Shui felsefesine inanıyor musunuz

Kötü ruhları evden kovmak için kapı girişine ayna koyuyoruz. Feng Shui'ye inananların istediği gbi evler döşedik.
Posta/Nilüfer KAS


Geri Dön