26 / 04 / 2024

Mülkiyet hakkı Anayasa teminatı altındadır!

Mülkiyet hakkı Anayasa teminatı altındadır!

Toplu yaşanılan binalarda mülkiyetle ilgili her tür karar tam iştirakle alınır. Örneğin bina müteahhide verilecek ve yıkılıp yeniden yapılacak ise tüm kat maliklerinin izni şarttır, sebebi de Anayasa'dır



Kentsel dönüşüm nedeni ile evlerin maliklerinin elinden alınması için üçte iki oy yeterli olacakmış. Bu sistem başladı mı Binaların yıkımı dolayısı ile ailelerin evlerinin elinden alınması zorla olur mu Üçte birin hakkı ne olacak • K.L.

Şimdi vatandaş evinin derdine düştü. Elbette ne demişler ‘dünyada mekan...’ İnsanlar bir ömür boyu başını sokacak ev için çalışıyor, aç kalıyor, eve sahip oluyor, ondan sonra gelin evini altından alın. Elbette bu kabul olunamaz. Toplu yaşanılan binalarda mülkiyetle ilgili her tür karar tam iştirakle alınır. Örneğin bina müteahhide verilecek ve yıkılıp yeniden yapılacak ise tüm kat maliklerinin izni şarttır, sebebi nedir Sebebi Anayasa’dır. Zira Anayasaya göre mülkiyet hakkı mutlak haklardandır ve dokunulamaz. Yani hiç kimsenin malını elinden zorla alamazsınız. Bunun istisnası kamulaştırmadır.

Kamulaştırma yapmak için önce kamu yararı kararı alınır. Parası peşin ödenir. Bunun dışında kimsenin malını, rızası olmadan alamazsınız, işte yeniden inşaat yapacağım diye de bir binada oturan kat maliklerinin üçte ikisinin izni var diye diğer üçte biri yok farz edemezsiniz, farz etmeye kalkarsanız bu Anayasaya aykırıdır. Şu soru sorulabilir: “Bir kişi bile karşı çıksa yenileştirme yapamayacak mıyız Yanıtı basit “EVET” yapamayacaksınız. Burada söylenecek iki söz var, sağlıksız binalar yapılırken neredeydiniz Denetleme görevini neden yapmadınız İkincisi vatandaşı tatmin edin, rızasını alın sonra el koyun. Tatmin derken başını sağlıklı bir binaya sokacak kadar para verin, gönül rızası olursa çıksın gitsin. Yoksa üçte iki evini veriyor, ey üçte bir sen mahkumsun demek Anayasa ihlali olur. Demokrasilerde Anayasa’ya harfiyen riayet şarttır.
Tamer Heper/Posta


 


Geri Dön