18 / 04 / 2024

Mülkiyet hakkı, hukuki güvenceye alınmalı!

Mülkiyet hakkı, hukuki güvenceye alınmalı!

Eski TÜSİAD Başkanı, Muharrem Yılmaz, mülkiyet güvencesi için ‘hukuk düzeni'nin olmazsa olmaz olduğunu söyledi. Yılmaz, “Hem malınızı mülkünüzü, adaletli bir hukuk düzeni içerisinde güvence altında görmek istersiniz.” dedi.



Eski TÜSİAD Başkanı, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, mülkiyet güvencesi için ‘hukuk düzeni'nin olmazsa olmaz olduğunu söyledi. Yılmaz, “Hem malınızı mülkünüzü, hem kurduğunuz düzeni adaletli bir hukuk düzeni içerisinde güvence altında görmek istersiniz.” dedi.


Eski TÜSİAD Başkanı, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, işlerin sağlıklı bir şekilde yapılması için hukuk ve adaletin sağlıklı çalışmasını istediklerini söyledi. Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ÇASİAD) ev sahipliği yaptığı TÜRKONFED 19. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi'nde konuşan Muharrem Yılmaz, sivil toplum örgütlerinin çoğu zaman uzmanlıklarıyla, üyelerinin sağladığı bilgiyle, donanımla topluma yol gösterdiğini kaydetti. Yılmaz, “Hep beraber diyoruz ki; bu iklim, huzur içerisinde yaşayacağımız, güven içerisinde olacağımız iklim olsun. Güvenelim. Neye güvenelim? Kurduğumuz düzene. Bizim işlerimizi sağlıklı bir şekilde geliştirebileceğimiz düzenin adı aslında ‘hukuk düzeni'. Hukukun ve adaletin sağlıklı çalışmasını istiyoruz. Bunun tüm kurumlarıyla toplumda yerleşmiş olmasını arzu ediyoruz ve bu kurumların her birinin sağlıklı, olabildiğince güçlü ve bağımsız olmalarına da çok önem veriyoruz. Çünkü bizler rekabetten korkmayız. Bizler haksız rekabetten korkarız. Haksızlığı önleyecek mekanizmaların sağlıklı bir şekilde çalışıyor olduğunu görmek bizim rekabetimizde bize güç ve inanç verir. O bakımdan bulunduğumuz ekonomik düzenin dengeli bir şekilde devamını, sürdürülebilirliğini temin edecek kurumlara çok önem veriyoruz. Onların bağımsızlığına, tarafsızlığına çok önem veriyoruz. Biz işadamları, iş insanları olarak oyunun adının piyasa, rekabet ekonomisi olduğunu biliyoruz. Piyasada bize aferin dedirtecek işler yaparsak gelişip büyüyeceğimizi biliyorum ve her gün biz işlerimizle piyasanın takdirini kazanmak için gayret ediyoruz. Tabii bu piyasa ekonomisinin sağlıklı çalışması için haksızlıklara engel olması için de bu kurumsal düzenin gerekliliğinin altını her zaman çiziyoruz ve yaptığımız çalışmalarla da eksikliğin giderilmesine öneri geliştirip yol gösteriyoruz. Bu bakımdan iş dünyası örgütlerinin rolünün çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.


HUKUK DÜZENİ KURULMALI


Piyasa ekonomisinin mal mülk edinme ve mülkiyetin korunmasına bağlı olarak çalışan bir düzen olduğuna dikkat çeken Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Yani mal mülk edinme özgürlüğünüz var ve o mülkiyetinizin güvencesini hissettiğiniz bir yerde piyasa ekonomisi sağlıklı çalışır ve siz de koşarsınız. O bakımdan hem malınızın mülkünüzün, hem kurduğunuz düzenin adaletli bir hukuk düzeni içerisinde güvence altında olduğunu görmek istersiniz. Bu bakımdan Türkiye'mizin yeni bir anayasa çalışmasının eşiğinde olduğu bugünlerde işitmekten büyük mutluluk duyduğum TÜRKONFED çalışmasına başarılar diliyorum. Çoğu zaman hukuk düzeni, demokrasi bunlarla refah arasında da akılların kayıp gittiği dönemler oldu değerli dostlarım. Bazen refah için biraz demokrasiyi bekletebilir miyiz gibi akıl kaymalarımız olabiliyor. Bu tabii çokça tecrübe edilmiş büyük bir hata. Refahla demokrasi ancak birlikte gelişebiliyorlar. Birbirinin alternatifi olmaları mümkün değil. Ne sürdürülebilir bir refah olur demokrasinin olmadığı yerde ne de refahın olmadığı yerde demokrasi sürdürülebiliyor. Bunlar birlikte gelişmesi gereken iki önemli unsur. Çünkü ürettikleri refahın sürdürülebilirliği beraberinde gelecek bir demokrasiyle mümkün. O bakımdan bu çabalarınız çok önemlidir. Bazen sivil toplum örgütleri içerisindeki çalışmalarımızda ‘çok siyasete girmiyor musunuz' sorgulamalarıyla karşılaştık. Biz siyasete falan girmiyoruz ki, biz işimizi yapmak ve işimizi sürdürmek bakımından gerekli olan iklimi anlatıyoruz.”


Zaman


Geri Dön