24 / 04 / 2024

Mülkiyet ne demek?

Mülkiyet ne demek?

Bir kimsenin menkul veya gayrimenkul mülk üzerinde kullanma, faydalanma ve tasarruf etme hakkı olan mülkiyet ne demek, detayları haberimizde...



Mülkiyet ne demek?

Mülkiyet, bir kimsenin menkul ya da gayrimenkul bir eşya sahibine ilgili eşya üzerinde hak sahibi olma durumunu ifade ediyor. Mülkiyet hakkı, eşya sahibine eşyayı kullanma, ondan faydalanma ve üzerinde tasarruf yapma yetkisini veriyor.


Konu ile ilgili husus Türk Medeni Kanunu'nun 683. maddesinde ele alınmıştır;

Madde 683: "Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir.

Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız el atmanın önlenmesini de dava edebilir."


Mülkiyet çeşitleri..

* Ferdi mülkiyet: Bir kimsenin, mülkiyetin konusu, taşınır veya taşınmaz malın bütünü üzerinde tek başına tesis ettiği mülkiyet hakkıdır.


* Müşterek mülkiyet: Birden çok kimsenin, bir malın tamamı üzerinde, belli miktarda, fakat fiilen taksim edilmemiş hisselere sahip bulunduğu, birlikte mülkiyet şeklidir. Bu mülkiyette paydaşlar, sahip oldukları hak ve yükümlülükler doğrultusunda payı oranında mülk üzerinde tasarruf edebilir. Bunun için diğer paydaşların onayına ihtiyaç duyulmaz.


* İştirak halinde mülkiyet: Kanuni olarak veya bir akit sebebiyle birden çok kimse arasında ortaya çıkan ortak mülkiyet şeklidir. Tapu kütüğünde iştirak halinde malikler yazıldıktan sonra isimleri ortak bir paranteze alınarak, iştiraki doğuran olay verasette iştirak gibi yazılır.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön