23 / 04 / 2024

Münir Özkök: İnşaatta balon yok!

 Münir Özkök: İnşaatta balon yok!

Türkiye'nin Ortadoğu'nun en istikrarlı ülkesi olduğunu vurgulayan Mar Yapı'nın ortağı Münir Özkök, ülkenin geleceğini çok iyi gördüğünü söyledi. Özkök, "İnşaatta balon yok. Sektör hızlı koştu, şimdi biraz nefes alıyor" dedi..



2006'da kurulan Mar Yapı, kısa sürede Türkiye'nin yenilikçi gayrimenkul geliştirme şirketlerinden biri haline geldi. Hayata geçirdiği özel projelerle sektöre farklı bir bakış açısı kazandıran şirket, Körfez'in en büyük otel gruplarından biri olan Rotana ile ortaklık kurarak turizm sektörüne de iddialı girdi. Önümüzdeki dönemde Bodrum'da iki niş projeye imza atmaya hazırlanan Mar Yapı'nın ortağı Münir Özkök ile yeni projelerini, gayrimenkul sektörünü, Türkiye ekonomisini ve seçimleri konuştuk... 


 Ekonomi sizce şu anda ne durumda?

Ben Türkiye'nin geleceğini çok iyi görüyorum. Ortadoğu'da en istikrarlı ülke Türkiye. İnşaat sektöründe balon var diyorlar. Yok, yalan. Sektör hızlı koştu, şimdi biraz nefes alıyor. Ama hâlâ gidecek çok yolumuz var. Ülke istikrarlı. Sadece İstanbul'da her yıl 400 bin konut ihtiyacı açığa çıkıyor. 


KOMŞULARIMIZ DÖKÜLÜYOR 


Seçimi nasıl görüyorsunuz? 

Seçim sonuçlarının çok farklı olmayacağını düşünüyorum. Aynen devam edecektir. Türkiye şu anda çok iyi bir noktada. Komşuların hepsi dökülüyor. İstikrarın devam etmesi lazım. Biz millet olarak lükse çok çabuk alışıyoruz, bırakmak istemiyoruz. Koalisyonun zararlarını çok çektik. 


 Altın zincir işiyle uğraşırken inşaat sektörüne nasıl girdiniz? 

1967'de kuyumculukla ticaret hayatına atıldık. Manifaturacılık yaptık. Kapalıçarşı'da ticareti öğrendik. Rahmetli Turgut Özal zamanında ithalat rejimiyle Türkiye'nin önü açıldı. 1983'te abimle beraber Midas altın zincir üretim fabrikasını kurduk. 20 kişiyle zincir üretmeye başladık. Bugün 50 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. 2004'te iki enerji santrali inşa ettik ve elektrik satmaya başladık. Oradan edindiğimiz tecrübeyle 2006'da Mar Yapı'yı kurarak inşaat sektörüne girdik. İlk arsamızı 2006'da Güneşli'de aldık. Sanayinin ortasında Güneşli Konutlar'ı inşa ettik. 350 konut 8 ayda satıldı. Ardından Güneşli'de ikinci projemize başladık. Onda da bir gecede 100 daire sattık. Baktık iş güzel gidiyor. Kuyumculuğu bıraktım, bütün vaktimi burada harcamaya başladım. 


 9 yılda kaç daire sattınız? 

2 bine yakın daire sattık. 


GENİŞ KİTLELERE ULAŞMA HİSSİ MUTLU EDİYOR


En son hangi projeyi yaptınız? 

Güneşli'de G YOO İnspired by Starck'ı yaptık. Philip Starck ile geliştirdiğimiz bu ilk projenin değeri yaklaşık 200 milyon lira. 35'er katlı iki kuleden oluşan projede toplam 721 daire bulunuyor. 60 odalı butik otel ve 9 bin metrekare ticari alanı var. 


 Philip Starck projeyi ilk gördüğünde ne dedi? 

Dört ayda karar verdi. Çünkü bir sandalyesi yaklaşık 20 bin euro. Belli bir gelirin üstündekiler alabiliyor. Bordaux belediyesine bisiklet tasarlıyor ve belediye isteyen insanlar binsin diye vatandaşlara açık kullandırıyor. Yani Starck aslında ne kadar çok kişiye ulaşabilirse o kadar mutlu oluyor. Çok lüks yaşıyor ama onun bu projede en çok hoşuna giden şey, daha geniş bir kitleye ulaşma hissi.


6 BİN TL'YE DAİRE SAHİBİ OLDULAR


Sizin bence en ilginç projeniz Bayramoğlu...

Yeni gelişen bölgeler ararken Bayramoğlu bize çok cazip gelmişti. Orada arazi bakarken yarım kalmış bir proje karşımıza çıktı. 96 kişi burada mağdur olmuştu. Projeyi tamamlayıp insanlara tapularını verdik. 6 bin lira ödeyerek daire sahibi oldular. İlk etap bitti, ikinci etabı da yakında bitiriyoruz. Toplam 556 daire olacak.


ROTANA'NIN HEDEFİ İSTANBUL'DA 10 OTEL


Rotana ile de projeleriniz var. Onlarla nasıl başladınız?

Bizim bir arsamız vardı. Rotana buraya yatırım kararı almış, bir vasıtayla bize ulaştı. İstanbul'da 10 otelin işletmeciliğini almak istiyorlardı. Bizim arsamızı çok beğendiler. 'Siz otel yapın biz işletelim' dediler. Biz otelci olmak istemediğimizi söyleyince onlar da para koyup ortak oldular. Yüzde 60 biz, yüzde 40 onların hissesi var. 153 rezidans yaptık. 


 Bundan sonraki projelerinde Rotana'yla birlikte mi hareket edeceksiniz?

Rotana İstanbul'da 10 otel yapmayı hedefliyor. Beraber yapalım istiyor. Bodrum'daki bir arsamıza göz diktiler. Şu projeyi bitirelim, sonraki süreci değerlendireceğiz.


BODRUM'DA RUHSATI ALDIK


Bodrum'da yeni bir projeye başlayacak mısınız?

Bodrum'da çok güzel arazilerimiz var. Yalıkavak'ta, marinanın karşısındaki Dazlaktepe'de yer alan arazimizin ruhsatını aldık, inşaata başlıyoruz. 23 bin metrekare arazi üzerinde yer alan projede 10 adet villa ve 30'un üzerinde rezidans olacak. Bu projede de önemli bir marka ile çalışmayı planlıyoruz.


Sinan Özedincik-Sabah


Geri Dön