20 / 04 / 2024

Münir Özkök: Konutta kredi vadesi 30 yıla kadar uzasın!

 Münir Özkök: Konutta kredi vadesi 30 yıla kadar uzasın!

Mar Yapı, konut kredilerinin 20-30 yıl aralığına genişletilmesinin hem alıcıya hem yatırımcıya kazandıracağı görüşünde. Mar Yapı, 'herkes ev sahibi olsun' diyerek konut kredilerinin 20-30 yıl arasında genişletilmesini öneriyor.




 Mar Yapı, konut kredilerinin 20-30 yıl aralığına genişletilmesinin hem alıcıya hem yatırımcıya kazandıracağı görüşünde. 

Arazi geliştiriciler-bankalardevlet olarak 'üç ayaklı' bir sistem öneriyor Mıx projelerle yatırımlarına son hızda devam eden Mar Yapı, 'herkes ev sahibi olsun' diyerek konut kredilerinin 20-30 yıl arasında genişletilmesini öneriyor. Mar Yapı Duygu ' Yönetim Kurulu Başkanı Münir Erdoğan Özkök, 'üç ayaklı' sağlam bir sistem oturtularak, Avrupa ve Amerika'da uygulanan sisteme benzer bir kredi modeli oluşturulabileceğini vurguladı. Şu anda konut kredilerinde ağırlıklı olarak 10 yıllık vade seçeneği kullanılıyor. 

Kiradan düşük taksit Özkök, "Sistemin üç ayağı; arazi geliştiriciler, bankalar ve devlet Herkes kendi çapında gayret gösterirse uzun vadede bunu yapmak herkesi ev sahibi yapar. Bunun tabi ki bir maliyeti var, herkes fedakârlık yapacak. Uzun zamana yaydığınızda 500 lira 750 lira vererek yani aylık kirasının belki de biraz daha altında ödeyerek 30 yıl sonra ev sahibi olacak. Çocuklarımıza kadar bir yatırım aslında" dedi. 

Amerika ve Avrupa'da yaşanan konut krizleri gibi bir ihtimalin Türkiye için geçerli olmadığı görüşünü savunan Özkök, "Oralardaki kriz başka bir noktadan doğdu. Ekonominin büyük bir kısmı mortgage üzerinden gidiyordu. 

Mortgage için özel şirketler, hatta şirketin de şirketi kuruldu. Burada insanlar araba kredisini ödemese bile konut kredisini ödüyor.  Ödememe oranı yüzde 1.  Biz ne yapıp edip ödeme yolunu seçiyoruz, bu da bir krizin kesinlikle önleyicisidir" diye konuştu



Milliyet


Geri Dön