28 / 03 / 2024

Murat Karayalçın kimdir?

Murat Karayalçın kimdir?

Ankara’da Batıkent projesini gerçekleştiren Kent-Koop’un 11 yıl boyunca Genel Başkanlığı’nı yapan Murat Karayalçın kimdir? Murat Karayalçın bugüne kadar başka hangi görevlerde bulundu? Murat Karayalçın bugün hangi görevde?



Murat Karayalçın kimdir?

Murat Karayalçın, 1943 Samsun doğumlu. Murat Karayalçın ilk ve Orta öğrenimini  Ankara  Mimar Kemal İlkokulu ve ortaokulunda, Iise öğrenimini ise Ankara Gazi Lisesi’nde yaptı.


ODTÜ’de bir yıl İngilizce hazırlık okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat-Maliye Bölümünden mezun oldu. 


Karayalçın, mezuniyetten sonra Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman yardımcısı olarak görev aldı. Kalkınma ekonomisi üzerine lisans eğitimini İngiltere’den aldı. Köy İşleri Bakanlığında Müsteşar Yardımcılığı görevini 1978-1979 yılları arasında yaptı.


Murat Karayalçın, 1981-1991 yılları arasında Genel Başkan olarak görev aldı.  1986-1987 yılları arasında Uluslararası İskan Konseyi Yönetim Kurulu üyeliği, kurulduğu tarih olan 1988 yılından 1993 yılı Eylül ayına kadar olan Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği'nin Genel Başkanlığı görevlerini sürdürdü.  Murat Karayalçın, “Batıkent” projesinin öncülerinden oldu.


1993 yılı Eylül ayına kadar da kısa adı TÜRKKENT olan Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği'nin Genel Başkanlığı görevlerini sürdürdü. Halen Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) konut komitesi yürütme kurulu üyesidir.


1986 yılında İngiltere'de Dünya  Konut yılı ödülünü alan Karayalçın, aynı yıl Nokta dergisi tarafından yılın işadamı seçildi. 1978 ve 1991 yıllarında Türkiye'nin dış tanıtımına yaptığı  katkılar nedeniyle TÜTAV ödülüne; 1993 yılında  Fransız Hükümeti tarafından Legion D'Honneur (lejyondonör) şovalye nişanına layık görüldü.



Geri Dön