26 / 04 / 2024

Murat Kurum: Halka arzla şirketimizin küreselleşmesi sağlandı!

Murat Kurum: Halka arzla şirketimizin küreselleşmesi sağlandı!

2010 ve 2013'te iki halka arz işlemi gerçekleştiren ve 4.3 milyar TL kaynak yaratan Emlak Konut GYO'nun Genel Müdürü Murat Kurum, "Halka arzla şirketimizin küreselleşmesini de sağladık" dedi.



Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'na sadece tanımlarını itibarıyla bile bakıldığında, bıı ortaklıkların, "çeşitli portföylere yatırım yapmak ve paylarım sermaye piyasalarına ihraç etmek" temelinde kurulan birer sermaye piyasası kuruluşları olduğunu belirten Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, şirketin de bu doğrultuda 2010 ve 2013 yıllarında olmak üzere iki defa halka arz işlemi gerçekleştirdiğini söyledi. 

Kurum, "Böylece; şirketimizin daha da büyümesi ve stratejik arsa alımlarımızı gerçekleştirebilmek için alternatif yöntemlerine göre daha düşük maliyetli ve uzun vadeli bir finansman sağlamış olduk" dedi. 


GÖRÜNÜRLÜLÜK ARTTI 

Halka arzla birlikte yurtiçi ve yurtdışında şirketin tanıtımını gerçekleştirdiklerine işaret eden Kurum, "Düzenli olarak faaliyetlerimizle ilgili gelişmeleri kamuyla paylaşmamız nedeniyle şirketimizin ulusal ve uluslararası ekonomi bültenlerinde ve haber akışlarında görünürlüğü belirgin şekilde artmış oldu. Bir anlamda şirketimizin küreselleşmesine de imkân tanımış olduk" diye konuştu. 


BORÇLANMA KOLAYLAŞTI 

Borsa İstanbul'a kote olmanın, şirketin kurumsallaşma sürecinde önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade eden Kurum, "Yeni ortaklarımıza karşı olan sorumluluklarımız çerçevesinde hesap verebilirlik, şeffaflık ve süreklilik gibi konularda daha da mesafe kat etmiş olduk. Kurum kültürümüzün gelişmesine de ciddi katkıları olduğunu söyleyebiliriz. Şirketimizin günümüz itibarıyla ilave bir finansman ihtiyacı bulunmasa dahi, borsada işlem görmenin şirketlerin bankacılık ve para piyasaları karşısında kredibilitesini artırdığını düşünüyoruz. Böylece halka açık şirketler daha az maliyetle ve daha kolay kredi bulma imkanı kazanmış oluyorlar" değerlendirmesinde bulundu. 


KÂRIN %40'I TEMETTÜ 

Borsada işlem görüyor olmalarının şirketin yanı sıra, doğrudan yatırımcılarına ve sermaye piyasasına da katkıları bulunduğuna dikkat çeken Kurum, "Yatırımcılarımızdan elde etmiş olduğumuz kaynağı, karlı projelerde değerlendiriyor  ve neticesinde elde ettiğimiz bu karın yüzde 40'ınıda nakit temettü olarak yatırımcılarımız ile paylaşıyoruz. Halka açıldığımız günden bu yana yana yatırımcılarımızı memnun eden bu istikrarlı uygulamayı sürdürme gayreti içerisindeyiz" dedi. 


Gayrimenkulun, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de en önemli ve en güvenilir yatırım araçlarının başında ' geldiğini ifade eden Kurum, "Fakat toplumun her kesiminin finansal anlamda doğrudan bir gayrimenkule sahip olma imkânı ne yazık ki olmuyor. İşte tam bu noktada Emlak Konut GYO gibi halka açık bir firmanın hisse senetleri, küçük yatırımcılara İstanbul'un ve Türkiye'nin en iyi projelerine ortak olma imkânı sağlıyor" diye konuştu. 


4.3 MİLYAR TL KAYNAK 

2010 yılında gerçekleştirilen ilk halka arzda 1 milyar 52 milyon TL, 2013 yılındaki ikinci halka arzda ise 3 milyar 250 milyon TL olmak üzere toplam 4.3 milyar TL'yi aşan bir finansman sağladıklarının altını çizen Kurum, bunun dışında bugüne kadar sermaye piyasalarında doğrudan borçlanmayı tercih etmediklerini ifade etti. Kurum, şirketin sermayesinin yüzde 50.6'sını oluşturan hisselerin Borsa İstanbul'da işlem gördüğünü söyledi. 



İLK SORUMLULUK ŞEFFAFLIK 

KURUMSAL yönetimin 4 ana temel üzerine kurulu olduğunun altını çizen Murat Kurum. "Bu temel prensipler "şeffaflık, hesap verilebilirlik, adillik ve sorumluluk' olarak sıralanmaktadır. 

Biz bu temel prensiplerin her birinde halen çok iyi seviyelerde olduğumuza inanıyoruz. Borsada işlem görmenin de bu konuda bize kattıkları şüphesiz oldu. 

Sonuç olarak biz öncesinde de şeffaf ve denetlenebilir bir şirkettik ve bu konuda gün geçtikçe daha üst noktalara doğru ilerleyişimizi sürdürüyoruz. Kurumsallaşma ve itibar kazanma konusunda borsa ve onun sağladığı platform oldukça önemli diye düşünüyorum" dedi. 

Halka açık şirketlerin yatırımcılarına karşı en başta gelen sorumluluğunun, şeffaflık olduğunu ifade eden Kurum, "Bir yatırımcı, hisse fiyatını etkileme ihtimali bulunan şirket ile ilgili tüm önemli gelişmelerden haberdar edilmek zorunda. Bu yüzden, biz de halka açık ve borsada işlem gören bir firma olarak düzenli bir şekilde Kamuyu Aydınlatma Platformu nda özel durum açıklamaları gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte finansal duruma ilişkin tüm ayrıntılı raporları da çeyrekler bazında kamuoyuyla paylaşıyoruz" şeklinde konuştu. 

Sabah Ek


Geri Dön